Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SJF-basen riskerar få citat-fejkare i styrelsen

Publicerad: 28 februari 2008, 12:33

Först fick han sparken från Ordfront Magasin för en artikel som visade sig innehålla flera fejkade citat. Nu kan Johannes Wahlström hamna i Journalistförbundets styrelse, tillsammans med   SFJ-basen Agneta Lindblom Hulthén.


Agneta Lindblom Hulthén.

Nomineringen av Johannes Wahlström har väckt kritiska reaktioner från flera håll, bland annat bland från personer som sitter i SJF:s valberedning, enligt Resumés källor.

I december 2005 publicerade Johannes Wahlström artikeln ”Israels regim styr svenska medier” i Magasinet Ordfront. SVT:s korre Peter Löfgren och DN:s korre Lotta Schüllerqvist intervjuades. Men båda har senare kritiserat Wahlström för att deras citat var fejkade.

Som ett resultat av kritiken tvingades Ordfronts chefredaktör Johan Berggren gå ut med en offentlig ursäkt. Han sa också upp allt vidare samarbete med Wahlström.

Idag är Johannes Wahlström ansvarig utgivare på samhällsmagasinet Tromb. Bakom nomineringen av Wahlström står Peter Leander, reporter på Byggnadsarbetaren.

– Johannes är en duktig och driven journalist. I senaste numret av Tromb har han till exempel skrivet intressant om kopplingen mellan regeringen och Bonniers köp av Astoria, säger Peter Leander.

Men är en citatfejkare lämplig att sitta i SJF:s styrelse?
–Jag vill inte kommentera artikeln i Ordfront.

Johannes Wahlström tycker inte att artikeln i Ordfront ska ligga honom till last.
– Det är märkligt att en två och ett halvt år gammal artikel med påstådda felcitat idag ska ligga till grund för en bedömning av mig som journalist.

På kongressen i maj är det val till Journalistförbundets styrelse. Sammanlagt fem nya platser ska besättas.

Cissi Renström Suurna, är sammankallande i SJF:s valberedningen. Hon bekräftar att Wahlström är en av fem nominerade personer. I övrigt vill hon inte lämna några kommentarer.

Agneta Lindblom Hulthén har tackat ja till omval som styrelseordförande.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.