Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SJF-basens krav: "kodknackning" i journalistutbildningen

Publicerad: 3 september 2014, 08:51

Jonas Nordling.

Foto: SJF.

Mediehusens kompetensutveckling av sin personal släpar efter. Nu måste företagen ta sitt ansvar samtidigt som man måste låta programmering och kodknackning bli en naturlig del av journalistutbildningen. Det hävdar Jonas Nordling, ordförande på Svenska Journalistförbundet, SJF.


Ämnen i artikeln:

Jonas NordlingSJFOlle ForsExpressen

Resumé kunde igår berätta att Expressens nya vd, Gunilla Herlitz, vill få bort 70 tjänster, varav 50 på redaktionen.

Klubbordförande Olle Fors svarade med att Expressen-journalister alltid är väldigt "anställningsbara".

SJF-ordföranden Jonas Nordling riktar nu skarp kritik mot mediehusen och menar att företagen inte gör tillräckligt för att vidareutbilda sina journalister.

- Mediebranschen verkar ha svårt att sätta ord på vilka kompenser man vill ha och då är det också svårt för journalisterna att veta hur vad man ska vidareutbilda sig inom för att göra sig mer attraktiv hos en arbetsgivare eller arbetsmarknaden i stort, säger han.

En seriös arbetsgivare inom mediebranschen måste ta sitt ansvar för att vidareutveckla kompetensen hos sina medarbetare och särskilt när det gäller lite äldre medarbetare, resonerar Jonas Nordling.

- Las-reglerna innebär ju att den som anställdes sist får lämna företaget och det gäller många gånger yngre medarbetare som har den senaste utbildningen och de är ju mer attraktiva hos olika arbetsgivare, säger han.

Han hävdar också att det inte bara är mediebolagen som måste ta sitt ansvar för att vidareutbilda sin personal, utan han tycker också att journalistutbildningarna måste göra it-frågor till en naturlig del av utbildningen.

- Det man efterfrågar just nu är ju kodknackning och programmering och det ingår normalt inte i en journalistutbildning. Jag tycker att det borde bli ett naturligt inslag i utbildningen, säger Jonas Nordling.

Expressens fackordförande Olle Fors sade ju att medarbetarna är väldigt anställningsbara – 70 tjänster ska försvinna därifrån, varav 50 på redaktionen?
- Vad jag läser in i det är att han säger att det är en merit att jobba på Expressen. Det tycker jag är en sund syn som fackordförande, säger Jonas Nordling.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.