Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SJF-toppar delar på åtta miljoner

Publicerad: 15 april 2009, 14:40

Journalistförbundet har samma guldkantade pensioner som nu kritiseras hårt i medierna. Tre chefer får minst åtta miljoner kronor för att pensionera redan vid 60:
– Det är ett system vi ärvt, säger ordföranden Agneta Lindblom Hulthén.


Ämnen i artikeln:

Svenska Journalistförbundet

För tio år sedan vållade Journalistförbundets förmånliga villkor för ombudsmän och chefer stor strid. Kansliets personal fick sluta med 78 procent av lönen redan vid 60, medan medlemmarna tvingades jobba vidare till 65.
Dessutom skulle pensionerna räknas upp på samma sätt som lönerna för dem som jobbade kvar. Förbundet hade inte avsatt pengar för detta och tvingades ta ur driftbudgeten.
Kongressen beslutade därför att avskaffa de förmånliga förtida pensionerna. Men de finns fortfarande kvar för tre chefer: förhandlingschefen Jeanette Jansson, sektionschefen Anita Vahlberg och den nyligen pensionerade ombudsmannen Ingrid Nordh Waldemarsson.
De tjänar omkring 60 000 kronor i månaden, vilket ger var och en minst 2,7 miljoner extra för att inte jobba mellan 60 och 65.

Deras pensioner är förmånsbaserade, vilket ger rätt till en viss procent av lönen vid pensionsdagen. Motsatsen är premiebaserad pension som ger en avsättning i kronor per år relaterad till lön.
Förmånspensioner leder till att den anställde är mindre benägen att byta jobb. Den som en gång fått ett chefsjobb blir svår att flytta på när gyllene pension hägrar.
– Nej, det är inget bra system och det var därför vi avskaffade det, säger Agneta Lindblom Hulthén.
Varför har ni inte omförhandlat de avtal som fortfarande ger pension vid 60?
– Därför att vi är ett förbund som tycker att man ska hålla ingångna avtal. Vi ska komma ihåg att när systemet infördes 1980 var ombudsmannalivet hårt och många var slut vid 60.

Hur långe räcker en ombudsman i dag då?

– Nu är vi mycket bättre arbetsgivare så att ombudsmännen kan arbeta till 65, eller 67 om de så vill.
SJF har också en ovanligt dyr förtroendevald vice ordförande i Arne König som är heltidsanställd av förbundet. Eftersom han länge var frilans med låg inkomst blir det nu förbundet som tvingas ”betala upp” hans pensioner. Enligt uppgift till Resumé kostar Arne Königs pensionsförmån nästan lika mycket som hans lön. Arne König, som fyller 60 i år, har de senaste åren haft en årlig lön på 730 000 kronor.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.