Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SJFs avtalskrav överlämnade

Publicerad: 5 mars 2013, 12:31

På fredagen överlämnade Journalistförbundet sina avtalskrav för 2012 till motparten Medieföretagen. Därmed har startskottet för årets avtalsrörelsen för mediebranschen gått.


Ämnen i artikeln:

SJFMedieföretagen

I fredags träffades SJF och Medieföretagen för första gången officiellt i årets avtalsrörelse.

Förra omgången lades det ner mycket krut på att försöka få till ett gemensamt avtal för dagspress, tidskrifter, etermedia och public service, vilket inte lyckades fullt ut. I år fortsätter det arbetet, samtidigt som journalistförbundet ställer krav på andra förändringar i avtalet.

Det områden som SJF vill lägga särskild vikt vid i år är förutom lönen bland annat arbetstid, anställningsförhållanden och förbättrad kompetensutveckling.

När det gäller lönenivåerna är det industriavtalen som leder vägen, men ett flertal initierade bedömare tror att journalistavtalet kommer att landa på runt 2 procent.

Det är också troligt att avtalet än en gång kommer att bli ett-årigt, eftersom det finns en konjunkturell oro.

Nästa möte mellan parterna sker den 11 mars, men det är högst otroligt att det blir ett avtal innan industriavtalen är färdiga.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

SJFMedieföretagen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.