Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sjöstedt backar efter kritiken

Publicerad: 17 februari 2012, 07:55

Jonas Sjöstedt har gått på en mina.

Foto: Pressbild.

Igår, torsdag, kom det ut att V-ledaren Jonas Sjöstedt utnyttjat egna kontakter uför att få hem de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persssn. Kritiken lät inte vänta på sig och igår informerade han UD om hur han har gått tillväga. V-ledaren har inga planer på att fortsätta med parallell diplomati.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan PerssonMartin SchibbyeJonas SjöstedtMeles Zenawi

Igår kunde DN berätta att V-ledaren Jonas Sjöstedt haft kontakt med  regeringsföreträdare i ett afrikanskt land, som har goda relationer med  Etiopiens premiärminister Meles Zenawi.

Ärendet gällde de båda fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, vilka har dömts till 11 års fängelse.

Problemet  med V-ledarens agerande är att han har utnyttja sina kontaktvägar utan  att informera UD om det hela. Kritiken lät inte vänta på sig.  Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman, Urban Ahlin, tyckte att  det hela var: "oansvarigt". Jonas Sjöstedt fick bland annat förklara sig till TT igår.

Han har också informerat kabinettsekreteraren Frank Belfrage att kontakten med det afrikanska landet ägde rum före jul.

Enligt V-ledaren har inget hänt efter detta och enligt DN har han heller inga planer på att fortsätta med paralllell diplomati:
– Jag har inga planer på att göra något mer, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Utrikesminister Carl Bildt vill inte kommentera V-ledarens agerande:
"Vi  arbetar med aktiv diplomati. Vi kan inte gå in på vad som sägs i  diplomatiska samtal. För att skydda enskilda individer råder hög  sekretess i denna typ av ärenden.", skriver Carl Bilds pressekreterare,  Anna Charlotta Johansson, i ett sms till DN.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.