torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sjöstedt har egen plan för Schibbye och Persson

Publicerad: 16 februari 2012, 07:27

Jonas Sjöstedt.

Foto: Pressbild.

Vänsterpartiledare Jonas Sjöstedt försöker på egen hand få hem de båda terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, kallar det hela "oansvarigt".

Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan PerssonMartin SchibbyeJonas SjöstedtMeles Zenawi

KB

Karl-Johan Byttner


Utrikesminister Carl Bildt presenterade igår, onsdag, regeringens  utrikespolitiska deklaration och tog bland annat upp de fängslade  svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.  Formuleringen  löd att de både bör: "försättas på fri fot."

V-ledaren, Jonas Sjöstedt, tycker att det är en för svag formulering och menar att det borde stå måste, enligt DN.

Jonas  Sjöstedt är också missnöjd med Carl Bildts hantering av frågan och  försöker i stället bidra till en frigivning genom att utnyttja egna  kontaktvägar, enligt DN:
– Sverige har många vänner i Afrika sedan  länge, vänner som Sverige inte skött speciellt bra. En del av dem är  beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det, säger han till tidningen.

Han vill inte berätta hur han går till väga och det hela har också skett utan de anhörigas vetskap.

Enligt uppgifter till DN rör det sig dock om kontakter med en regering som har goda relationer med den etiopiske premiärministern Meles Zenawis regeringsparti.

Socialdemokraternas  utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, är dock inte överförtjust över  att partiledaren agerar på egen hand:
– Det här handlar inte om  partipolitik, utan är ett fall där man måste samarbete över  partigränser. Vi skulle aldrig göra någonting vid sidan av regeringen.  Då riskerar vi att springa i varandras spår och förstöra, säger han till DN.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev