lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sjukskrivningar pressar Aftonbladets breaking news-desk

Publicerad: 28 mars 2017, 08:39

Aftonbladets redaktion.

Foto: Andreas Elgstrand

Medarbetarna på Aftonbladets breaking news-desk har blivit hårt prövade av sjukskrivningar den senaste tiden. Nu föreslår ledningen nya rutiner för att komma till rätta med situationen.

Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladet

FT

Fredrik Thambert


Under vintern och tidiga våren har Aftonbladets breaking news-desk drabbats av en lång rad sjukskrivningar. Det gäller vanliga sjukdomar som influensa och förkylningar, men enligt Resumés uppgifter handlar det också om ett uppskruvat arbetstempo som påverkat så väl bemanningsanställda på Schibsted Media som mer rutinerade Aftonbladet-medarbetare.

Sjukskrivningarna har lett att belastningen på den tillgängliga personalen har ökat. Företagshälsovården har kopplats in för att se över situationen och i slutet av förra veckan skickade chefredaktören Sofia Olsson Olsén ut ett mejl med rubriken "Akuta åtgärder för desken" till samtliga medarbetare om den problematiska situationen. Resumé har tagit del av mejlet där nyhetschefen Michael Poromaa säger:

"Under våren har vi haft väldigt mycket sjukdomar och hamnat i en ond spiral när breakingpersonal ersätter varandra istället för att vila på sina ledigheter. För att minska belastningen kommer vi genomföra fyra akuta åtgärder".

Bland förändringarna finns ett nytt schema och större fokus på att ta fram förproducerade "morgonbanderoller" som toppar sajten.
"Har vi ingen morgonbanderoll så har vi ingen bra flash när trafikpeaken startar. Planeringen gäller givetvis alla 365 dagar om året" skriver han.

Susanna Vidlund som är klubbordförande på Aftonbladet är väl medveten om problemen som varit.
– Jag har fört en dialog med arbetsgivaren som har varit positiv. Det har varit en konsult inne som tittat på arbetsmiljön och de har själva tagit fram åtgärder för att förbättra situationen, säger hon.

Och om arbetsmiljön på avdelningen:
– Jag har själv varit breaking news-reporter i flera år och det har alltid varit en hög arbetsbelastning. Men när folk har drabbats av förkylningar har det blivit en tuff vår.

Ett av åtgärdsförslagen som ledningen har skickat ut handlar om att de olika arbetslagen ska ta större ansvar för sina publiceringar, vilket är tänkt att avlasta de som jobbar med breaking news.
"Breakingdeskens uppgift är inte att korra, byta bilder, tagga, SEO-optimera mm. Det går snabbare och enklare om du själv kopplar upp dig hemifrån" står det i mejlet.

Den formuleringen har stött på mothugg från en av tidningens medarbetare.
"En stilla undran: är den här uppmaningen företagets officiella hållning? Att man ska jobba hemifrån på sin lediga tid? Vad säger isf facket? Det öppnar ju onekligen upp för ganska kreativ personalpolitik".

När Resumé talar med Susanna Vidlund tonar hon ned innebörden av förslaget.
– Jag har kommunicerat med arbetsgivaren om det här och fått intrycket att det är en olycklig formulering. Man kommer förtydliga sin ståndpunkt i den här frågan. Jag ska inte föra deras talan men jag fick intrycket att de inte var så de menade, säger hon.

Michael Poromaa säger:
– Vi har haft en tuff period med ovanligt mycket sjukdomar efter nyår och det har ökat belastningen på personalen. Arbetsmiljön är otroligt viktig för oss på Aftonbladet, för mig är det prio ett att få ordning på situationen och att alla mår bra på breakingdesken.

Vad gör ni nu för att förbättra den?
– Vi gick ut med fyra punkter till personalen, som egentligen var fem, för att minska belastningen på breakingdesken. Schema, större banderolltänk, bättre planering och ansvar för publiceringar. Den femte är att vi utbildar fler som ska kunna hoppa in som nyhetsredaktör. Alla bitar är i rullning och jag kommer utvärderar detta med teamen allteftersom.

Vill ni att folk ska jobba med hemifrån?
– Det bästa är om man är på plats på redaktionen. Men givetvis finns det tillfällen när personal har inplanerat jobb hemifrån eller från annan ort. Alla på breaking ska ha en jätteklapp på axeln för att de har lyckats hålla upp Aftonbladet som Sveriges snabbaste, största och bästa nyhetssajt senaste veckorna. Dessutom har många valt att lyfta upp under samtalen att de har roligt på jobbet. Det ska jag se till att de fortsätter ha i framtiden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev