Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ska klä kollektivtrafiken med antisexistiska annonser

Publicerad: 5 maj 2014, 06:35

Sveriges Kvinnolobby satsar på crowfounding för att ta upp kampen med sexistisk reklam. Tanken är att annonserna i kollektivtrafiken ska innehålla varningstexter om kvinnoobjektifiering. Roy och Rogers mack brann ned i helgen och med nästan kusligt sammanträffande skämtade Partaj om att spränga macken. Videon med budskapet "422 vänner, ändå är jag ensam" sprider sig som en löpeld. Det är några nyheterna i Helgsvepet.


Ska klä kollektivtrafiken med antisexistiska annonser
Den svenska kvinnorörelsens paraplyorganisation, Sveriges Kvinnolobby,  ska använda crowdfounding för att ta upp kampen med sexistiska annonser.
–  Vi ser att systemet med Reklamombudsmannen inte funkar, eftersom de  fällda domarna inte får någon konsekvens som sanktion i form av till  exempel böter, säger Johanna Dahlin, organisationssekreterare på  Sveriges Kvinnolobby till Metro.
Föreningen har precis dragit igång  en insamlingskampanj och annonserna ska innehålla varningstexter som  ”Passiv kvinnoobjektifiering skadar allvarligt dig och din omgivning.

Partajs Macken-skämt inträffade i verkligheten
Roy  och Rogers mack i Bitterna söder om Vedum brann ned natten till söndag. Med  ett nästan kusligt sammanträffande skämtade Partaj samma helg om att Macken bred  ned. I en sketch i programmet skulle Ronny och Ragge hämta ut sin Ford,  men Roy och Roger hade skickat bilen till skroten. Då sprängde  raggarparet bensinstationen, enligt Aftonbladet.

”422 vänner, ändå är jag ensam”
Gary  Turk uppmanar online-generationen att ”titta upp” från sina mobiler och  surfplattor. Han har själv, skrivit, skådespelat och regisserat  budskapet, som nu sprider sig i rekordfart, enligt Expressen. Gary Turk menar att vi nu  har en generation som växer upp i en värld där man inte leker utomhus eller  kommunicerar med sina vänner.
Gary Turk säger bland annat:
”Jag har 422 vänner, ändå är jag ensam. Jag pratar med dem alla varje dag, ändå känner ingen av dem mig egentligen.”

Apple vinner patentbråk mot Samsung
DI rapporterar att den sydkoreanska teknikjätten Samsung tvingas betala  119,6 miljoner dollar till Apple för patentintrång. Det har en domstol i  Kalifornien bestämt. Det är dock bara en delseger för Apple eftersom  man har stämt Samsung på över 2 miljarder dollar.

Hon tar över Wikipedia
Den  webbaserade uppslagsverket Wikipedia används av cirka en halv miljard  människor och drivs av stiftelsen Wikimedia Foundation. Den  icke-vinstdrivande stiftelsen har nu utsett Lila Tretikov till ny vd  efter den kanadensiska journalisten Sue Gardner. Lila Tretikov har växt  upp i forna Sovjetunionen har bland annat varit produktchef på  mjukvarubolaget SugarCRM, enligt DN.
Hon lovar bland annat mer öppnet och bättre stöd för Wikipedia i mobilen, enligt DN.

VR-bolag anklagas för stulen kod
Den  legandariske Doom-skaparen John Carmack anklagas av sin förre  arbetsgivare Zenimax för kodstöld – John Carmack är idag anställd på  Oculus VR som nyligen köptes upp av Facebook. Zenimax menar att John  Carmack stulit nyckelteknologi från Zenimax-ägds spelstudion ID  Software.
John Carmack jobbade hos båda bolagen ett par månader,  medan sade upp sig från ID när Zenimax vägrade stödja Oculus Rift,  enligt Aftonbladet.

Nokia satsar på uppkopplade bilar
Den  finländska teknikjätten Nokia satsar 100 miljoner dollar på teknik för  uppkopplade bildar. Investeringen ska stödja Nokias kartverksamhet Here och sker i en ny fond inom Nokia Growth Partners, enligt SvD.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.