Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Skamligt, Aftonbladet!”

Publicerad: 2 juli 2012, 09:52

Staffan Erfors, till vänster, avslöjade skilsmässan mellan Katie Holmes och Tom Cruise.

Foto: Pressbild och Colourbox.

Staffan Erfors, redaktionschef för tidningen S, avslöjade skilsmässan mellan Tom Cruise och Katie Holmes. Nu attackerar han Aftonbladet som han menar tog åt sig äran för världsnyheten. – Det är skamligt. Jag blev väldigt förvånad att man nedlät sig till att försöka ta åt sig äran. Det är som att fuska i tennis, det är för mig helt otänkbart, säger Staffan Erfors som får medhåll av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Staffan ErforsThomas MattssonJan Helin

I torsdags förra veckan rapporterade Resume.se att Staffan Erfors, redaktionschef på tidningen S, avslöjade att Hollywoodstjärnorna "TomKat" skiljer sig. Avslöjande publicerades i tidningens app på torsdagsmorgonen.

Erfors menar dock att Aftonbladet tog åt sig äran för det som blev en världsnyhet. Aftonbladet skrev att att tidningens egen Los Angeles-korrespondent Magnus Sundholm var först med scoopet.

Det fick många att reagera – förutom Staffan Erfors även bland annat Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

–      Aftonbladet lät förvisso påskina att man avslöjade nyheten, genom att inte citera S trots att till och med branschtidningen Resumé intervjuade Staffan Erfors redan på torsdagen – mer ett dygn före att skilsmässan blev officiell. Men det får man nog ta på nöjesredaktionskontot, typ, eftersom jag uppfattat det som att Aftonbladet rent generellt blivit bättre på att kredda andra medier när man rewritar nyheter. Det är bra, en generös storsinthet stärker bara varumärket, och jag betraktar därför TomKat-hanteringen som ett undantag, skriver Thomas Mattsson i sin blogg.

Staffan Erfors kallar Aftonbladets agerande "skamligt.

– Jag förstår inte heller hur man trodde man skulle komma undan med det, Resumé hade ju mer än 24 timmar före "fusket" skrivit om mitt avslöjande.

– Min huvudsakliga känsla i den här saken är dock medlidande. De inblandade skäms nog men jag förlåter dem.

Aftonbladets publisher Jan Helin:

– Vi creddade dem när vi publicerade nyheten. Tidningen S och Staffan Erfors var ostridigt först med detta och ska ha cred för det, säger Jan Helin och fortsätter:

– Vår intervju med Magnus Sundholm handlar om att han var först att bekräfta  uppgifterna från Staffan Erfors och S. Det borde ha framgått. Det var i  bästa fall slarvigt av oss att inte ha med det, i värsta fall småsint  och dumt.

– Aftonbladets  policy är att vara generös med cred. Dels för att de som gjort scoopet  förtjänar det, men också för att det är bra upplysning till läsarna  varifrån uppgifterna ursprungligen kommer.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.