Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Skamligt, SVT!”

Publicerad: 15 mars 2012, 11:29

Pia Conde lämnar SVT.

Foto: SVT.

Nyhetsankaret Pia Conde har jobbat på SVT i sju år den senaste vändan – men hon har aldrig blivit anställd. Nu har hon tröttnat på att hyras in via bemanningsföretag och i stället fått jobbet som pressekreterare på Skatteverket. – SVT:s agerande är skamligt, säger hon till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

SVT

Pia Conde har jobbat på SVT:s nyhetsredaktion i två omgångar – den första som vanlig vikarie och den andra som anställd via bemanningsföretaget Mediakompetens.

SVT har aldrig anställt henne, trots att hon är ett ansikte utåt och många gånger får en "SVT-roll" privat med folk som har frågor om verksamheten och olika program.

Hon har hyrts in i kortare perioder med kort varsel och har alltid tvingats brottas med otryggheten som det innebär.

– Det kan ändras från dag till dag. Det är hopplöst. Man får hoppa runt på olika saker och man får inga möjligheter att utvecklas. Det finns inget ljus i tunneln om man är inhyrd via bemanningsföretag.

Nu har hon tröttnat på SVT:s personal- och anställningspolicy.

–      Flera som har varit i liknande situationer har lämnat SVT för "den andra sidan" på kommunkikations- och pressavdelningar, och jag vet fler på SVT som vill göra det, säger Pia Conde.

Hon är "verkligen glad" över sitt nya jobb på Skatteverket – äntligen får hon känna den trygghet som också är nödvändig för att klara av vardagspusslet som småbarnsförälder.

– Jag är jätteglad för det här jobbet som känns jättespännande. Skatteverket vill verkligen anställa och där får man möjlighet att utvecklas. Och det känns viktigt att fortsätta att jobba i "allmänhetens tjänst", säger Pia Conde.

SVT har fått mycket kritik för att man sedan 2008 hyr in pesonal via bemanningsföretag. SVT Nyheter har haft så många som  uppemot 20-talet medarbetare inne från bemanningsbolagen samtidigt.

Situationen för dessa har varit desperat och vissa har "gråtit sig till sömns".

"Jag ramlade ihop och kunde inte andas, trodde jag skulle dö, sa en av de drabbade för ett par år sedan..

Enligt divisionschefen Olov Carlsson var tanken med bemanningsföretag dels att lösa eventuella luckor som uppstår på grund av toppar i produktionen, sjukfrånvaro, föräldraledigheter och liknande, dels skapa ökad trygghet för medarbetare som tidigare haft så kallade springvikariat.

Men vad som ser bra ut på pappret fungerar inte alltid i verkligheten.

Det kan Pia Conde skriva under på.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.