Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skånepartiets textstöld upprör hjälporganisation

Publicerad: 19 november 2012, 11:05

Carl P Herslow anklagas för textstöld

Foto: Skärmdump från SVT Play

Skånepartiets ledare Carl P Herslow gav ut en bok om islam. Till boken använde ledaren en text från hjälporganisationen Erikshjälpen, utan att fråga om lov. Orsak - han ansåg att det var slöseri med tid att fråga i förväg.


I sin bok återger Skånepartiets ledare Carl P Herslow en artikel om könsstympning från hjälporganisationen Erikshjälpens tidning.

Organsiationen har varken blivit tillfrågad eller fått betalt, rapporterar SVT Sydnytt.
– Vi betraktar det som ett ingrepp i vår upphovsrätt och har inget intresse av att den används i det sammanhanget, säger Erikshjälpens biträdande generalsekreterare Mattias Ingesson till SVT Sydnytt och fortsätter:

- Han missbrukar vårt namn och ger en annan bild av frågan än vad vi avsett spegla. Vi kan inte acceptera hans retorik och värderingar.

Carl P Herslow har skickat ett exemplar av boken till organisationens kontor utanför Vetlanda som tack för texten. Han ska även ha erbjudit organisationen ersättning.

Men boken är redan tryckt och skadan redan skedd menar Mattias Ingesson som nu skrivit till Skånepartiets ledare och krävt att upplagan ska dras tillbaka.

Carl P Herslow själv anser sig ha försökt göra rätt för sig. Detta genom att skicka boken till ett tiotal externa källor som citeras och därför gett dem chansen att komma med krav på ersättning.

– Det gick inte att fråga i förväg eftersom boken skrevs efterhand, jag tyckte det var bortkastad tid, säger Carl P Herslow till SVT Sydnytt och menar att han inte har gjort något fel.

– Jag har inte haft något uppsåt att skada. Jag tycker att jag har gjort rätt för mig. Alla citat är noggrant angivna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.