Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skånepolisen: DN borde ha gjort annorlunda

Publicerad: 25 september 2013, 15:22

Lars Förstell på Skånepolisen.

Skånepolisen och dess informationsdirektör Lars Förstell har utsatts för en mediestorm efter att DN i början av veckan publicerade uppgifter om att polisen har upprättat register över romer i Sverige. Lars Förstell tror att händelseutvecklingen hade fått en annan inriktning om DN hade kontaktat polisen före publiceringen.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

– Då kunde vi ha sagt att det inte var något register, utan en analysfil  som används i brottsförebyggande syfte, säger Lars Förstell.

Han berättar hur det hela gick till.

Allt började med att han fick en lapp under söndagskvällen med att han skulle kontakta en Expressen-reporter.

Reportern  uppgav att denne hade kännedom om att DN i sin måndagstidning skulle  avslöja att det finns ett olagligt register över romer som har  upprättats av poliser i Lund och hanteras av Skånepolisen centralt.

Expressen-reportern frågade om uppgifterna stämde.
–  Jag tappade talföret, men sade till slut att jag är förvånad och har  svårt att tro att det är möjligt. Jag bad också att få återkomma i  frågan säger Lars Förstell.

Han kontaktade operativt ansvariga med  stor insyn i olika polisoperationer. Reaktionen blev densamma hos dem,  enligt Lars Förstell.
– De sade att det inte finns något register med etniska sökmöjligheter, säger han.

Han återkom till Expressen-reportern och meddelade vad han kommit fram till.

Han blev uppringd av Aftonbladet under natten som hade liknande frågor.
Lars Förstells budskap blev återigen detsamma.

Då verksamheten drog igång under måndagen var man fortfarande lika förvånad och förstod inte vad DN menade.

Då kom den så kallade Kriminalunderrättelsetjänsten med besked.
–  Jag fick information om att det kunde uppgifter i något som kallades en  analysfil. Syftet med en sådan är att skapa en bild av misstänkta  personers relation till varandra samt personer i deras omgivning.

Lars Förstell menar att det också måste vara den analysfilen som DN syftar på.
– Jag vet ju inte riktigt vilken information som DN sitter med, utan vi får ju mest försöka gissa oss till det, säger han.

Stefan  Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik och kolumnist för Metro, sade  till Resumé under tisdagen att en talesperson inte bör uttala sig så  kategoriskt i en fråga innan man verkligen vet vad som gäller.

Lars Förstell håller med om att det finns anledning till eftertanke, men vill ändå passa säga:
–  Jag talade med andra som var lika förvånade. Vår bestämda uppfattning  var ändå att vi inte har något olagligt register över romer, säger han.

Han  håller heller inte med om Stefan Wahlbergs kritik att en analysfil  eller register över romer inte spelar så stor roll eftersom  personuppgiftslagen, PUL, gäller oavsett.
– Vi har analysfiler där  det råkar förekomma många romer, men det inte går att söka på uppgifter  om etnicitet, säger Lars Förstell.

Han jämför också med ett fall där en homosexuell man mördades.
–  Då upprättade vi också en analysfil och ett antal personer i kretsen  blev upptagna i filen. Det kan visa sig att många av dessa råkar vara  homosexuella, men det går inte söka på det, säger Lars Förstell.

PUL gäller väl ändå, där måste väl ändå Stefan Wahlberg ha rätt?
–  Jovisst gäller PUL, men vi använder bara uppgifter som finns i  mantalsregistret såsom kön, namn, personnummer, adress och liknande,  säger Lars Förstell.

Så du tycker att det är en storm i ett vattenglas med andra ord?
–  Jag tycker att det är allvarligt, men på ett lite annorlunda sätt. Vi  har blivit uppmärksammade på att vi kanske har lite väl omfattande  analysfiler. Man kan också fundera över om det är motiverat att ha med  små barn i dessa. Det är också en kritik som vår länspolismästare har  tagit till sig och vi ser omsorgsfullt över våra rutiner, säger Lars  Förstell.

Han menar att det nu är upp till rättsväsendet att avgöra om Skånepolisen har gjort fel eller ej.
–  Vi har fryst vår uppgiftssamling i väntan på utslaget. Det kan visa sig  att jag har fel i, men det är också ett problem att DN har tillgång  till materialet medan vi inte riktigt vet vad det är man sitter på ännu.  Så småningom blir ärendet utrett och då vet vi ifall vi har gjort fel,  säger Lars Förstell.

Aftonbladet har talat med en pensionerad polis  som hävdar att ni har upprättat sådana register sedan långt tillbaka.  Hur ser du på det?
– Han är inte kvar i organisationen och jag kan  inte bedöma vad han vet i frågan. Under hans tid på 1970- och 1980-talet  har det förekommit pärmar och bilder med romer, men allt sådant har  blivit förstört.  Det har också upprättats bra-att-ha-listor och även  det materialet har medvetet förstörts av polisen, säger Lars Förstell.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.