Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skånska Dagbladets negativa trend fortsätter

Publicerad: 9 augusti 2018, 09:23

Lars Sjögren

Skånska Dagbladet fortsätter att visa upp ett negativt resultat. På tio år har tidningen gått från en omställning på 350 miljoner kronor till 170 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

BokslutSkånska Dagbladet

De senaste årens bokslut har inte varit positiva för Skånska Dagbladet. 2017 är inget undantag och lokaltidningen fortsätter att backa rejält i omsättning. Omsättningen för 2017 skrivs till 170 miljoner kronor, en minskning från föregående års 210 miljoner. 2008 låg omsättningen på 350 miljoner kronor.

Rörelseresultatet hamnar på minus 15 miljoner kronor 2017, en förbättring jämfört med 2016 då siffran låg på minus 40 miljoner. Vinstmarginalen skrivs till minus 8,74 procent.

Lars Sjögren, chefredaktör, vd och ansvarig utgivare för Skånska Dagbladet, vill dock inte gå så långt och kalla det för en brakförlust.

– Vi gjorde ett resultat nu på 15 miljoner och ungefär fem miljoner av dem är engångskostnader för att vi avvecklat tidningsbärarna som vi ägt med Gota och Bonnier. Vi har haft en unik situation, för vi var en av få tidningar med storstadsstöd. Den organisationen som vi hade då var anpassad efter den storleken, säger Lars Sjögren till Resumé och fortsätter:

– När storstadsstödet togs bort från 65 miljoner till 19,4 miljoner, inföll nedtrappningen av stödet i tid med branschens största inkomstbortfall av intäkter. Det problemet, att skattebefriade globala jättar utan ansvar profiterar på oss vars grunduppgift utgör en demokratisk hörnpelare, det är något vi delar med hela branschen.

Mellan 2016 och 2017 hade närmre en tredjedel av antalet anställda sjunkit från 150 till 106. 2008 var 326 personer anställda på bolaget, vilket innebär att personalen bantats ner med hela 220 platser de senaste tio åren.

Skulle du säga att ni befinner i er i en kris?
– Hela branschen är i en kris, det är inget snack om den saken, i den meningen att ingen har kunnat ersätta de intäkter som försvunnit med nya fullt ut. Men vi befinner oss inte i en värre kris än någon annan.

Hur ska ni vända den negativa trenden?
– Nu har vi landat i en ny mer välsittande kostym efter vår omställning och det är fortsatt kostnadsmedvetenhet, men vi riktar in kikarsiktet tydligare på att tjäna pengar och inte bara spara. Det finns inga mirakelkurer, det är traditionellt slit som gäller.

Kan Skånska Dagbladet tvingas lägga ner?
– Jag förstår inte frågan. Vi har en stark balansräkning. Givetvis måste vi över tid börja tjäna pengar igen, men omställningar är inte gratis.

Samtidigt beskriver Lars Sjögren det som en spännande tid med rekordmånga läsare.

– Men utmaningen med de globala plattformarna, som inte betalar skatt, inte producerar någonting och inte tar ansvar, utan bara roffar åt sig, där måste statsmakterna skärpa sig. Både nationellt och på EU-nivå. Vi kan inte ha en ordning där hederliga, skattebetalande företag som gör rätt för sig ser på när några få gör lite som de vill och struntar i reglerna. Det är på sikt förödande för hela samhällsekonomin.

LÄS MER: Klart: Så många miljoner måste Skånskan spara

För att möta digitaliseringen infördes i mars ett nytt premium-koncept. Nu pågår arbetet med att skruva på den affären, och använda resurserna rätt, för att skapa fortsätta skapa en läsvärd lokal journalistik.

Hur har 2018 varit? Har ni sagt upp fler personal?
– Förutsättningarna när vi gick in i 2018 var bättre än på mycket länge. Nytt distributionsavtal med kraftigt sänkta kostnader, storstadsstödet nedtrappat och en rad projekt på gång som över tid ska ge oss nya intäkter. Dessutom förstärkte vi de redaktionella resurserna med tre hela tjänster. Vi har genomfört rationaliseringar under året, men inte på redaktionerna. Dem har vi fredat.

Om Skånska Dagbladet:

Skånska Dagbladet ägs av en ekonomisk förening med cirka 400 andelsägare i spridningsområdet. Nyhetsbevakningen gäller kommuner som Malmö, Lund, Eslöv, Höör, Hörby, Svalöv, Landskrona, Lomma, Burlöv, Staffanstorp, Kävlinge, Trelleborg, Vellinge, Skurup, Svedala, Sjöbo och Ystad.  

Papperstidningen når ut till cirka 75 000 läsare dagligen och sajten Skånskan.se har ett snitt på 125 000 unika besökare i veckan.

AB Skånska Dagbladet ingår också systertidningen Norra Skåne i Hässleholm och resebyråverksamhet.

Källa: Skånska Dagbladet

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

BokslutSkånska Dagbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.