tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skånskan schabblar bort presstöd – igen

Publicerad: 11 december 2013, 09:26

Foto: Caroline Stenbäck.

Det ser inte ut att bli något presstöd för Laholms tidning. Bakgrunden är att tidningen har gett ut för mycket gratisexemplar och överskridit regeln som säger att 70 procent av den totala upplagan måste vara prenumerationsbaserad. Den nya ägaren Hallandsbygdens Tidningsförening har garderat sig, vilket gör att redan hårt ansatta Skånska Dagbladet får kompensera bortfallet.

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

KB

Karl-Johan Byttner


Hallandsbygdens Tidningsförening tar över Laholms Tidning från Skånskan vid årsskiftet.

Förra  året missade Laholms tidning sitt presstöd på 3,4 miljoner kronor och  nu har det hänt igen.  

Denna gång mister man hela 3,9 miljoner kronor –  Presstödsnämndens regler säger att den prenumererade upplagan måste vara  vinst 70 procent av den totala upplagan, enligt Medievärlden.

– Det  är ju förvånande, inte minst för Skånskans styrelse har jag förstått,  att det händer igen, man trodde ju att är man bränd en gång borde man  sky elden, säger Sven Fritzson ordförande för Hallandsbygdens  Tidningsförening till Medievärlden.

Han uppger dock att föreningen  har garderat sig så att en sådan händelse inte påverkar föreningen, utan  i stället blir det redan hårt utsatta Skånska Dagbladet som drabbas av  den ekonomiska smällen.

– Vi kan bara konstatera att vi missade  70-procentsregeln med några tiondelar även i år, säger Skånska  Dagbladets Publisher Lars J Eriksson till Medievärlden.

Han uppger dock att man har begärt att få göra en helårsberäkning i stället för de vanliga nio månaderna.

– Fast det bli väl tufft förstås att nå målet. Och i så fall får vi stå för bortfallet, säger Lars J Eriksson till Medievärlden.

Tidningen  uppger att Skånska Dagbladet räknar med en förlust på nära 40 miljoner  kronor i år och att ett åtgärdspaket klubbas vid ett styrelsemöte den 18  december.

Uppgifter till Resumé gör gällande att Skånskan hade ett  styrelsemöte tidigare i höst där man beslutade sig för att sänka  kostnaderna med 23 miljoner kronor under år 2014 och att öka  besparingsnivån med ytterligare 7 miljoner kronor under 2015.  

Det vill säga totalt 30 miljoner kronor per år.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev