Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skarp kritik mot Alex & Sigges flyktingskämt

Publicerad: 12 november 2015, 07:46

Alex & Sigge.

Foto: Press

Alex & Sigge får kritik efter sitt skämt om döde Alan Kurdi, Facebooks Notify har lanserats och Kungliga Operan får rasismkritik för reklambild. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookAlex & SiggeAlex & Sigges podcastMorgonsvepet

Skarp kritik mot Alex & Sigges flyktingskämt
Alex Schulman och Sigge Eklund pratade inför Halloween om att klä ut sig till den döde lilla pojken Alan Kurdi, som spolades upp på en strand i Turkiet i september. Det var i det 178:e avsnittet som sändes för två veckor sedan som Sigge Eklund föreslog: ”Om jag klär mig i pojkkläder, och ligger i en skottkärra livlös, och du kör runt mig på festen”, säger Sigge. ”Kan det bli värre än så?” undrar Alex. ”Om du låter honom gå hand i hand med Michael Jackson genom festen. Michael och Alan, hand i hand, och Michael bjuder honom på godis och klubbor sånt”, säger Sigge.
Alen Musaefendic på Aftonbladet Kultur reagerar nu på uttalandet. ”I vilken ände ska man börja för att fånga smaklösheten i det som hände? Vi kan nämna att flyktingkrisen pågår och förvärras. Att barn fortfarande drunknar, IS härjar, att alla som inte heter Alex och Sigge sliter sig i håret för att göra situationen hanterbar”, skriver han. Han frågar sig samtidigt hur varumärken vill sponsra Alex & Sigge.
Alex & Sigge vann igår kväll pris som Sveriges bästa podcast 2015 och blev även årets bästa humorpodcast i tionde upplagan av Svenska podcastpriset.

Facebooks Notify släppt
Facebooks nyhetsapplikation Notify har nu lanserats i USA. Appen som har uppmärksammats som Twitters största konkurrent innehåller nyheter från 70 olika medieföretag och ger användarna pushnotiser. Användarna får bestämma vilken typ av nyheter de vill ta emot, till exempel från utvalda företag, städer eller favoritfotbollslaget.
Medieföretagen kommer kunna skriva en notifikationstext, välja ut en länk för att sedan publicera eller schemalägga sina alerts. Även väderprognoser, sportresultat och annan strukturerad data är utvecklad i appen.
Notify innehåller inga annonser från start, men kommer sannerligen göra inom en snar framtid, skriver Techcrunch.

Anklagas för rasism efter reklambild
Kungliga operan i Stockholm har hamnat i blåsväder efter att ha satt upp en reklambild för föreställningen Svansjön där en mörkhyad person blir trampad i ansiktet av en vit fot. Bland annat har artisten Adam Tensta och Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee, reagerat. ”Ser ni mönstret?” frågade sig Adam Tensta på Facebook. Kungliga operan har efter kritiken valt att plocka ned affischen, trots att dansaren på bilden - Clyde Emmanuel Archer – ifrågasatt beslutet. ”Den vita foten på bilden tillhör min asiatiska partner. När jag såg den här bilden så kände jag mig stolt för att det fångar ett starkt ögonblick. Dessutom är det är så sällan vi ser en svart huvudperson”, säger han till Kulturnyheterna.

Microsoftverktyg ska identifiera ilska och glädje i bilder
Microsoft-serien Project Oxford får ett nytt verktyg i lådan. Venturebeat.com skriver att it-jätten presenterat en betaversion av ett program som kan mäta känslor i en bild såsom ilska, rädsla, glädje och förvåning. Det nya gränssnittet kommer kunna klassificera bilder till 1000 olika kategorier. Längre fram ska utvecklare kunna använda denna teknik i sina appar. Microsoft är tidigare skapare av appen ”How old do I look?” som ingår i serien.

Länder som vill ha ut Facebook-data nu fler än någonsin
Förfrågningar från myndigheter världen över om att få ut uppgifter om Facebook-konton ökade med 18 procent under första halvåret 2015, jämfört med samma period i fjol. Det skriver Ny Teknik idag. 60 procent av kraven kommer från USA. Under halvåret tog Facebook bort 20 568 inlägg som bruter mot länders lagar, såsom nazistpropaganda eller inlägg med våldsuppsåt.

Ryska tv-kanaler visade upp hemliga ritningar på torpedsystem
Rysslands president Vladimir Putin är nog inte så glad just nu. Två statskontrollerade ryska tv-kanaler visade nämligen i veckan upp hemliga ritningar över ett nytt kärnvapenbestyckat torpedsystem som står under utveckling, skriver Aftonbladet. På tv-bilderna håller en militär i dokument med ritningarna tydligt i flera sekunder. Tv-kanalerna NTV och Channel One tvingades radera bilderna och Kreml har vidagit åtgärder för att inte orsaka liknande fadäs igen.

Viasat Sport köper Sydamerikanska VM-kvalet
Viasat sport har förvärvat sändningsrättigheterna till Sydamerikas VM-kval i fotboll som har premiär idag med Brasilien mot Argentina. Matchen är en ödesmatch för båda nationerna.
– Det är världsklass i såväl underhållningsvärde som prestation, säger Viasats sportchef Per Nunstedt i en kommentar.
MTG/Viasat har redan idag rättigheter för Champions League, Premier League, La Liga, Serie A, FA-cupen, Ligacupen, Championship, Holländska ligan, Tyska Cupen och från säsongen 2016/2017 franska Ligue 1.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.