Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skarp kritik mot Rättviseräknaren

Publicerad: 18 maj 2015, 09:15

Dan Korn menar att räknaren bygger på en rasistisk uppfattning.

Foto: Skärmdump.

UPPDATERAD Rättviseräknaren bygger på en rasistisk tanke. Det menar forskaren Dan Korn som kritiserar Rättviseförmedlingens uppmärksammade nya tjänst.


Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenSeher Yilmaz

Det är i en debattartikel på Dagens Samhälle som Dan Korn vädrar sina tankar. Rättviseräknaren tas fram genom bidrag från staten för att få tidningsredaktioner att kontrollera om artiklarna speglar mångfalden i samhället.

Tanken är att räknaren ska vara ett hjälpmedel för att ta fram statistik kring vilka som syns och hörs i medier.

"Rättviseförmedlingen har redan tidigare undersökt mångfalden genom att räkna styrelseledamöter med avvikande hud- och hårfärg. Nu skall alltså appen avgöra om namn låter nordiska eller främmande. Detta innebär att man köpt en rasistisk uppfattning om vad som är vår gemenskap rätt av. Rasister talar om "vi" svenskar i motsats till "dom" utlänningarna", skriver Korn bland annat och fortsätter:

"Det enda sätt vi kan gynna verklig rättvisa är att vi slutar med denna sorts "tänkande" och ser varandra som människor, som ett enda stort "vi". Vi som bor i Sverige. Vi som har en framtid gemensam, oavsett om vi har skilda bakgrunder".

Seher Yilmaz, ordförande i Rättviseförmedlingen, håller inte med. Hon säger att de ännu inte kommit fram till exakt hur Rättviseräknaren ska räkna.

– All översiktlig statistik klumpar ihop människor i kategorier – det är så det fungerar.  Självklart är vi medvetna om att personer inte är en enhetlig kategori. Men det krävs att skapa en medvetenhet kring vilka som syns i dag för att få till en förändring, säger hon.

Verktyget beräknas vara helt klart sent i höst.

– Jag är helt övertygad om att man måste kunna prata om hur verkligheten ser ut för att förändra den. Rättviseräknaren handlar om att tydliggöra vilkas historier som aldrig berättas.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.