Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skattesmäll på kvarts miljard

Publicerad: 9 januari 2014, 10:49

Jonas Sjögren var ansvarig för SBS Norden under de år som skattebeslutet gäller.

Foto: Magnus Selander.

SBS Media Group Sweden Filial ägdes fram till i våras av SBS-koncernen, som även äger Kanal 5 och SBS Radio. Bolaget åker nu på en skattesmäll på drygt 270 miljoner kronor. Jonas Sjögren har varit ansvarig för SBS i Sverige och Finland under de år som ärendet gäller, men vägrar att uttala sig i frågan.


– Den 9 april förra året köptes SBS av Discovery Communication. SBS  Media Group Sweden Filial ingick inte i det köpet, utan det kvarstår i  Prosibesensat1, som är våra förra ägare. I och med att det inte är en  del av vårt företag så kan vi inte kommentera ärendet.

Så lyder  beskedet från Dan Panas, presschef på SBS Discovery, angående att  Skattverket kräver just SBS Media Group Sweden Filial på 273 miljoner  kronor i bolagsskatt och skattetillägg för åren 2009-2012.

DN  rapporterar om skattebeslutet som visar att SBS-koncernen mellan åren  2009-2012 har haft ett avancerat upplägg för skatteplanering som innebär  att man har kunnat göra stora ränteavdrag genom att köpa andelar i egna  dotterbolag för att sedan placera dessa i just SBS Media Group Sweden  Filial.

– Den här filialen är inte bemannad med personer som har  mandat att fatta avgörande beslut som att förvärva dotterbolagsandelar  och andelarna hör därför inte dit enligt gällande skatteregler. Vi menar  att man inte får dra av räntan på skulderna, säger Björn Erling,  rikssamordnare för kontrollen av utländska företag på Skatteverket till  DN.

Han menar att vad som har skett är att vinster från de svenska  dotterbolagen har flyttats till filialen och kvittas mot olika  ränteavdrag.
– På så sätt blir det ingen vinst att ta upp i Sverige, säger Björn Erling till DN.

Jonas  Sjögren var chef för SBS i Sverige och Finland den tiden ärendet gäller, men trots detta  vägrar han att kommentera frågan, utan presschefen svarar:

– Vi kan  inte kommentera andra företag som inte längre är en del av vårt företag  idag. Generellt sett är vår hållning att aldrig kommentera affärer för  andra företag än vårt, säger Dan Panas.

Hur kan ni resonera så i det  här fallet. Jag menar Jonas Sjögren var väl ändå  som vd för SBS  Norden ansvarig för de beslut som togs angående SBS Media Group Sweden  Filial?
– Bolaget ägs av Prosiebentsat1 och vi kan inte uttala oss om en tvist som rör andra parter, säger Dan Panas.

Men ni kan inte väl slå händerna fria på det här sättet?
– Vi hänvisar till parterna i tvisten, säger Dan Panas.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.