Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Skavlan är genuint dålig på att intervjua kvinnor”

Publicerad: 4 februari 2013, 10:17

Foto: Pressbild SvD.

UPPDATERAD Resumé kunde tidigare idag rapportera att SVD-krönikören och kolumnisten Kristin Lundell tycker att det är hög tid för Skavlan att lämna sitt uppdrag. I sitt svar till Resumé tycker hon att det är dags att en kvinna leder programmet. SVT:s projektledare för Skavlan, Henrik Stockare, tycker dock att kritiken är orättvis.


Ämnen i artikeln:

SVTSkavlanKristin Lundell

SVD-krönikören och kolumnisten Kristin Lundell vill att Fredrik Skavlan byts ut mot en kvinna.

”Skavlan  har gått på övertid och jag skulle gärna se att man ersatte det  programmet med någon annan talkshow-värd – gärna en kvinnlig sådan för  variationens skull – som skulle kunna ge tillbaka våra förlorade år av  intressanta kvinnointervjuer. För man kan säga att Skavlan är genuint  dålig på att intervjua kvinnor.”

SvD-krönikören och kolumnisten  Kristin Lundell riktar hård kritik mot Skavlan efter  fredagens program där barnboksförfattaren Anna Wahlgren tillika kvinnan  bakom buff-metoden pratade om dottern Felicia  Feldt och hennes bok Felicia försvann – dottern påstår bland annat att  hon ska ha blivit utsatt för övergrepp.

Kristin Lundell gick i taket  över inslaget. Hon har även tidigare tyckt att det varit hög tid att byta ut  Skavlan efter att Camilla Henemark besökt programmet. Hon vänder sig bland annat mot hans kvinnosyn - inte minst efter fredagens program:
”Jag skulle  inte kalla det så mycket ett krav som ett varmt och välvilligt förslag.  För det gagnar ju ingen att tycka att det är bra tv när tre vita män i  samma ålder – och i samma höga maktpositioner – sitter på bästa  sändningstid och skojar om kvinnor som tvingas sälja sina kroppar för  att överleva.”

Hon syftar bland annat på författaren Jon Michelets  berättelser om att han besökte prostituerade i Buenos Aires under sin  tid som sjöman.
”De såg ut som slagskepp och hade kanoner”, sade han bland annat och Fredrik Skvavlan var inte sen att haka på.

Kristin Lundell menar samtidigt att det är en trend som man ser i hela medievärlden:
”Den  samtida medievärld som bara blir manligare och manligare: män som  skriver om män för andra män. Det är en olycklig utveckling och gör att  perspektiven halveras. Vad hände egentligen.” skriver Kristin Lundell.

SVT:s projektledare för Skavlan, Henrik Stockare, tycker att kritiken är orättvis:
– Han frågar ju efteråt om det blev så mycket rabalder kring Anna Wahlgren för att det rör sig om mor och dotter. Det var ju inte Skavlan som fyllde i med att han inte längre går till prostituerade efter att han fått barn, utan det var ju författaren Jon Michelet. Så det får ju stå för honom, säger han.

Fredrik Skavlan fick även kritik efter programmet där fd Army of Lovers-stjärnan Camilla Henemark deltog. Hur ser du på kritiken?
– Jag var inte projektledare på den tiden så därför är jag dåligt inläst vad gäller just Henemark-fallet, säger Henrik Stockare.

Han håller heller inte med om att Fredrik Skavlan skulle vara: "genuint dålig på att intervjua kvinnor."
– Jag tycker att han har alla färdigheter som krävs av en duktig journalist. Han har en nyfikenhet, en lyhördhet och är korrekt. Sedan bygger han det på god research, säger Henrik Stockare.

Han sticker inte under stol med att blev viss machostämning i fredagens program:
– Det beror ju på att det var tre män i början, men andra gånger är det ju precis tvärtom.

Ni kanske ska jobba mer med mixen med andra ord?
– Det är något som redaktionen håller på med hela tiden och vi är ofta duktiga på det. Jag kan samtidigt konstatera att det är betydligt lättare att få dit män än kvinnor och det beror ju på makstrukturer i samhället, säger Henrik Stockare.

Kristin Lundell är ingen duvunge i sammanhanget precis. Hur ser du på kritiken?
– Jag vill inte gärna gå i clinch med det, men så mycket kan jag ändå säga att jag knappast tror att SVT är berett att byta ut Skavlan bara för att hon kommer med ett sådant förslag, säger Henrik Stockare.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTSkavlanKristin Lundell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.