Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skev representation i svensk media: 7 av 10 är män

Publicerad: 4 november 2015, 07:41

Rättviseförmedlingens rapport visar männens dominans i spalterna. Särskilt dåligt representeras de med utomnordisk bakgrund.


Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenSeher Yilmaz

I dag släpper Rättviseförmedlingen rapport "Rättvisaren" som har granskat vilka som hörs och syns i svensk nyhetsmedia. Totalt har de granskat 2400 slumpmässigt utvalda webbartiklar, jämnt fördelade över 12 svenska nyhetssajter. Resultaten visar bland annat att:

• Över 70 procent av de som medverkar i svensk nyhetsmedia är män
• Ca 9 procent av de som medverkar har utomnordisk bakgrund
• Sport och ekonomi har den skevaste könsfördelningen med nästan 80 procent män
• Personer med utomnordisk bakgrund är allra osynligast i nyheter om ekonomi
• Kultur är den genre som har bredast representation
• Över 75 procent av experterna i nyhetsmedia är män.

– Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så här. En vanlig föreställning är att det inte finns några andra som har rätt kompetens, men den ursäkten har vi motbevisat sedan 2010, säger ordförande Seher Yilmaz i ett pressmeddelande.

Medierna som har granskats i studien: Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs Posten, Helsingborgs Dagblad, Nerikes Allehanda, Sveriges Radio (sr.se), Svenska Dagbladet, Sveriges Television (svt.se/nyheter), Sydsvenskan och Upsala Nya Tidning.

Läs hela rapporten här.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.