Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skildrar livet i fängelse – för mammor och deras små barn

Publicerad: 2 mars 2016, 14:13

Nina Svanberg Olsson och Pi Frisk har besökt mammor på anstalten i Ystad.

Foto: Pi Frisk

Journalisten Nina Svanberg Olsson har fått sällsynt tillträde till livet på andra sidan murarna.


Ämnen i artikeln:

Kit

Flera tusen personer avtjänar fängelsestraff i Sverige, men det är fortfarande svårt för journalister att få tillträde till svenska anstalter.

– Det är en sluten värld. Kriminalvården är en väldigt sluten organisation med mycket sekretess. Det är svårt att få tag på information om hur det är inne på anstalten och det gör det problematiskt när du ska jobba journalistiskt, säger Nina Svanberg Olsson.

Tillsammans med fotografen Pi Frisk har hon gjort ett reportage från kvinnoanstalten i Ystad för Kit. I artikeln möter de gravida kvinnor och kvinnor med små barn som sitter i fängelse. Idén till artikeln fick de medan de gjorde research för ett reportage om yoga i fängselser i höstas.

– Jag blev så förvånad över att barn sitter på anstalt tillsammans med sina mammor. Jag är mamma själv och det är jobbigt nog att vara mamma utanför murarna. Men jag förstår att man placerar barnen så, de är väldigt små.

Hon berättar att hon tycker att livet och människorna hon mött på de anstalter hon besökt är fascinerande, inte minst för att den så sällan skildras.

– Dels har de som sitter på anstalt inte telefoner eller internet. Sen är det män och kvinnor som kommer från destruktiva förhållanden och de är inte vana vid att folk lyssnar på dem. Trots att de har helt makalösa livshistorier.

Hon säger att det är en speciell miljö att komma in i som journalist, inte minst på grund av de rigorösa säkerhetskontroller som finns där.

– Vi fick lämna ifrån oss mobiltelefonerna och ta av oss kläder inför vakter för att få komma in. Det gör att man direkt hamnar i ett underläge. Sen kanske det måste vara så. Det är ju brottslingar det handlar om.

Det tar också lång tid att få tillgång till klienter och personal på fängelser. Men trots svårigheterna vill Nina Svanberg Olsson göra fler reportage kring fängelser.

– Man måste ha tålamod med kriminalvården, men jag har fått väldigt bra kontakt. Fast det är klart, de reportage jag gjort har haft väldigt mjuka vinklar. Jag vet inte hur det skulle vara om jag gjorde ett hårt granskande reportage om kriminalvårdens verksamhet.

Sanna Wolf-Watz

Ämnen i artikeln:

Kit

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.