Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skipper förlorade i rätten

Publicerad: 7 december 2011, 07:27

Anna Skipper

Foto: Olof Skipper

Programledaren Anna Skipper förlorade rättstvisten mot Danske bank. Krävde banken på närmare en halv miljon kronor i skadestånd för vårdslöst agerande.


Programledaren Anna Skipper och hennes  man blev grundlurade vid en fastighetsaffär i turkiska Alanya sommaren  2008 för sitt gemensamma bolag, något Resume rapporterade om i vintras.

Handpenningen för husaffären på omkring  en halv miljon kronor, som lånades av Danske bank, gick upp i rök  då en turkisk delägare lurade dem.

Skippers stämde banken för vårdslöst  agerande. Paret ansåg att banken agerat för sent och inte stoppat  utbetalningen av handpenningen på 50 000 euro.

– Banken har agerat vårdslöst då den  inte informerat Skippers om att ett återtag fordrade ett medgivande  från innehavaren och för att inte återtaget skedde skyndsamt, har  Skippers juridiske ombud, Lars Engell på JCA Skarp Advokatbyrå, tidigare  yrkat.

Ett belopp på 49 336 euro, omkring en  halv miljon kronor som motsvarar den förlorade handpenningen, krävdes  tillbaka.

Danske bank hävdade att det var Skippers  som felat och hänvisade till gällande preskriptionsregler, en talan  måste väckas inom ett år. I det här fallet den 4 juli 2009, Skippers  gjorde det först den 14 februari i år.

Stockholms tingsrätt väljer i sitt  domslut den 5 december att gå på bankens linje.

Enligt mellandomen har fordran gått  förlorad då preskriptionstiden passerat.

Tingsrätten finner att handelsbalkens  18:e kapitel och 9:e paragraf är tillämplig på Skippers skadeståndsanspråk  gentemot Danske bank.

Bankens slutredovisning visar att preskriptionsfristen  börjat löpa. Något som Skippers borde ha förstått, enligt tingsrätten.

Skippers har hävdat att en strängare  preskriptionsfrist i konsumentlagstiftningen skulle gälla då de är  att betrakta som konsumenter i förhållande till banken.

Något som tingsrätten anser att de  möjligtvis är, men det föranleder ändå inte någon annan bedömning.

– Bestämmelsen kan förvisso anses föråldrad  och i praktiken slå hårt och oväntat, skriver tingsrätten. Med hänsyn  till att bestämmelsen ibland kan leda till otillfredställande resultat  är det önskvärt att den, då det är möjligt, tillämpas med försiktighet  och med beaktande att den tillkom under andra samhällsförhållanden  än vad som råder nu.

– Jag har dessvärre inga kommentarer  att ge beträffande domen, skriver Lars Engell i ett mejl till Resume.se.

Resume.se har sökt Anna Skipper för  en kommentar.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.