lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Skitsnack om Malou von Sivers"

Publicerad: 24 november 2014, 07:45

DN:s Åsa Beckman är ytterst kritisk till hur Malou von Sivers har hanterats i sociala medier av "modiga män" efter att hon tilldelades hederspriset under Stora Journalistpriset. RO fäller reklam inför "Oktoberfest" med lättklädda ölflickor. Tv-stjärnan Bill Cosby bryter tystnaden efter nya anklagelser om våldtäkt: "Folk borde kolla fakta", säger han. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


KB

Karl-Johan Byttner


DN:s Åsa Bäckman: "Skitsnack om Malou von Sivers"
TV4-journalisten Malou von Silvers blev tilldelad Stora Journalistpriset i fredags för "långvarig och fortgående yrkesprestation". DN:s Åsa Beckman rasar över hur "modiga män" i sociala medier har gått ut och talat om en devalvering av priset och att TVdags Kjell Häglund lagt upp en bild där hon rappar med en broccoli och och han ger kommenteraren "Stora Journalistkrisen? Sånt här får alltså Malou von Sivers hederspris för.
"Det är sådant jävla skitsnack", skriver Åsa Beckman.
Aftonbladets Natalia Kazmierska listade några av okvädningsorden som programledaren har fått höra under karriären – alltifrån kossa och kärring till rynkig och okvinnlig.
"Kazmierska har helt rätt. Det dessa mediehingstar inte förstår är att ju skenbart lättviktigare ett sammanhang är desto skarpare måste man själv vara.", skriver Åsa Beckman.
Hon menar att det är just detta som Malou von Sivers gör med stor briljans.
"Under samma sändning kan hon intervjua en aktuell författare och en cancersjuk tonåring och en kock som släppt en ny kokbok. Allt med samma tonträff."
Hon menar att det hela handlar om att nedvärdera kvinnor samt att visa förakt för hennes tittare "arbetslösa, hemmamammor, sjukskrivna, skiftarbetare och äldre, de som har TV4 som sällskap på förmiddagarna. Det vill säga dem som mediemän ofta älskar att göra reportage om", skriver Åsa Beckman.

Reklam för Oktoberfest fälls för lättklädda ölflickor
Bilder på kvinnor i korta kjolar och urringade blusar i en reklam inför "Oktoberfest" fälls av Reklamombudsmannen, RO.
"De framställs som rena sexobjekt", skriver RO i sitt beslut.
Bakgrunden är ett en bar- och restaurangverksamhet via sin hemsida bjöd in gäster till ett evenemang som är inspirerat av den bayerska hösttraditionen Oktober.
Annonsen bestod av en bild på fem kvinnor i urringade vita toppar samt kjolar med tyll som slutar strax under rumpan, enligt RO.
Kvinnorna bar sejdlar fulla med öl i båda händerna.
Bilderna har anmälts som könsdiskriminerande till RO och anmälaren menade också att bilderna signalerar att "kvinnorna ingick i priset".
RO fäller alltså reklamen.
"Detta har ingen koppling till den marknadsförda tjänsten bar och kök vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet", skriver RO i sitt beslut.

Cosby bryter tystnaden
Intervjun som AP valde att publicera där tv-stjärnan Bill Cosby körde med härskarteknik efter att intervjun var över – hela intervjun och eftersnacket spelades in – har skapat mycket diskussion i USA. Bakgrunden är fotomodellen Janice Dickinson gått med att Bill Cosby ska ha våldtagits – Bill Cosby var tidigare anklagad för samma sak av 13 kvinnor år 2006 och ingick en uppgörelse.
Nu bryter den 77-årige tv-stjärnan tystnaden efter de nya anklagelserna:
- Folk borde inte behöva svara på rykten, sade han i samband med att han gjorde en ståupp-show i Melbourn i Florida.
Han lade även till:
- Folk borde kolla fakta.

Wikingsson: "Det brast nästan för mig"
Tv-profilen Fredrik Wikingssons dröm gick i uppfyllelse – han fick uppleva en konsert med Bob Dylan med endast honom själv i publiken – han satt på andra raden i Academy of Music i Philadelphia.
–Det finns saker från konserten som jag kommer ta med mig till graven, säger Fredrik Wikingsson till Expressen.
Bob Dylan och hans band spelade fyra covers för Fredrik Wikingsson och konserten var på drygt 20 minuter.
– I slutet sa han "swing by anytime", som att det här skulle hända igen, och så log han. Den mannen ler inte i onödan, säger Fredrik Wikingsson till Expressen.
Bakgrunden till enmanskonserten är "experiment ensam" som har skapats av ett spelbolag och regisseras av Erik Haag och Anders Helgeson.

Samsungs pr-trick – guld
Den sydkoreanska it-jätten Samsung har lackerat en storbilds-tv helt i guld. Tv:n ska säljas på auktion och pengarna ska gå till välgörenhet, enligt DI som refererar till sajten Bornrich.com.
Samsung har inte bara gjort skalet helt i guld, utan har också anställt den modernistiske konstnären Sung Yong för att måla på guldet.
Auktionspriset väntas gå över 200 000 dollar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev