Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skivbolag rasar mot Anders Nunstedt

Publicerad: 25 februari 2009, 15:09

Två recensenter – två övertramp. Den ena gav bort skivan – tre veckor innan lansering. Den andra sålde skivan på Tradera med egen recension – två veckor före lansering. – Ofattbart och oerhört oprofessionellt, rasar skivbolaget mot recensenterna.


Bad Taste Records rasar över hur två av landets ledande skivrecensenter behandlat senaste skivsläppet, B-Sides med Danko Jones.

Expressens Anders Nunstedt gav bort promoskivan till en läsare, knappt tre veckor innan den släpptes officiellt den 4 februari.

Motiveringen i Nunstedts blogg löd: ”Jag misstänker att skivan är helt värdelös, men ändå: stort grattis. Plattan ligger i posten.”

Den andra recensenten, som skriver för tidningen Groove, sålde enligt bolaget skivan på Tradera ett par veckor innan den släpptes.

Skivbolaget har nu gått ut i ett pressmeddelande där man fördömer båda recensenternas agerande.

Om Anders Nunstedt skriver skivbolaget:
”Att han dömer ut musiken i förhand kan vi förstås ta, men att han skickar ut osläppt material till vem som helst långt innan release är för oss ofattbart och oerhört oprofessionellt.”

Den andre recensenten ska enligt pressutskicket vara en notorisk säljare av promoexemplar på Tradera, där recensenten agerar under pseudonym.

Enligt Bad Taste ska även recensenten använt  sina egen recension som säljargument på Tradera, när han ett par veckor före skivsläppet lade ut sitt exemplar av B-Sides till en försäljning som genomfördes vid lanseringsdatum.

Bad Taste lyckades själva avslöja recensentens identitet genom att helt enkelt lägga ett bud på sitt eget promoexemplar.

Johan Nordqvist på Bad Taste Records står som avsändare till pressutskicket.
Vilka reaktioner har du fått?
– Positiva. En del kände igen mönstret med försäljning av promomaterial.

Har Anders Nunstedt eller den andra recensenten hört av sig?
– Nej, inte sedan vi skickade ut meddelandet.

Anser du att något av deras agerande är mer eller mindre förkastligt?
– Svårt att säga, bådas agerande är märkligt. Men jag vill inte göra för stor grej av det hela genom att ställa dem mot varandra.

Inte för stor grej, du har ju skickat ut ett pressmeddelande!
– Ja, jag tycker att det är märkligt att det aktivt motarbetar oss. Nunstedt har skickat skivan till första bästa som hör av sig, tre veckor innan skivan har släppts. Det här är ju någonting som vi gör för att underlätta hans arbete.

Men det är ju inte ovanligt att hitta promoskivor i skivaffärer som säljer begagnat!
– Absolut. Men att det händer ofta rättfärdigar inte beteendet. Det här var långt innan skivan släppts.

Många recensenter har ju också av rent praktiska skäl svårt att härbärgera skivor?
– Jag har all respekt för den som inte har tid eller möjlighet att recensera alla skivor. Men att skicka den vidare tre veckor innan skivan släpps motarbetar oss.

Har Danko Jones sålt sämre på grund av det här?
– Vi är nöjda med försäljningen. Men när Nunstedt skickade ut skivan hade den inte släppts någonstans i världen. Om den hamnat i fel händer hade den direkt kunnat ligga tillgänglig på torrents över hela världen. Det är också den risken vi vill belysa. Däremot kan vi inte härleda något sådant till Nunstedt.

Gary Lundström är chefredaktör för tidningen Groove där recensenten som sålt exemplaret på Tradera skriver:
– Jag vill inte kommentera detta. Jag för just nu en diskussion med både Johan Nordvist och recensenten för att försöka utreda vad som har hänt, säger han.
Resume.se har sökt Anders Nunstedt för en kommentar.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.