Media
Skräckbeskedet: Nu ska medier och varumärken synas mindre på Facebook
Publicerad: 12 januari 2018, 07:26
Medier och varumärken får det kämpigare på Facebook, TV4 behåller Alexander Bard och hälften ser medier som politiskt opartiska. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.
Facebook planerar att genomföra något som beskrivs som en omvälvande förändring av nyhetsflödet. Denna förändring gör man enligt företagets vd Mark Zuckerberg för att fokusera på användarnas välmående. Konsekvensen blir att andelen inlägg från företag och medier kommer att minska i användarnas flöden, oavsett om det handlar om videos, bilder eller vanliga poster. Medier och varumärken kommer därför att tvingas se sin Facebooktrafik och tiden människor tittar på videos minska markant. I stället kommer vi få se mer av våra vänners inlägg på plattformen framöver. Med detta hoppas Facebook föra människor närmare varandra.
"Genomslaget för företags och medier Facebooksidor kommer att variera beroende på sida, men påverkas av faktorer som innehåll och hur människor interagerar med innehållet. Poster som skapar konversation mellan människor kommer att premieras i nyhetsflödet", skriver Facebook.
Som exempel nämner Facebook att livevideo i genomsnitt skapar sex gånger fler interaktioner än vanliga videos. Dessa kommer alltså premieras ännu mer.
Vidare meddelar Facebook att "engagemangsbete" som till exempel "Gilla om du är kär" eller "dela om du vill ha en röd bil" inte är meningsfullt innehåll och kommer att fortsätta nedprioriteras.
Här skriver Facebook själva om förändringen.
Mark Zuckerberg tror att människors tid på Facebook kommer att minska:
"Jag tror att tiden som människor spenderar på Facebook kommer att minska och engagemanget kommer att gå ner. Men jag tror också att tiden folk spenderar på Facebook kommer att bli mer värdefull. Och om vi gör rätt sak, tror jag också att det kommer att göra vårt comminuty gott och gynna vår affär ur ett långsiktigt perspektiv", skriver han i ett inlägg.
TV4 står pall för påtryckningarna: Bard får stanna
Den senaste veckan har Instagramkontot TNKVRT skapat ett upprop som fått nästan 15 000 underskrifter i kampen att få bort medieprofilen Alexander Bard från TV4 och programmet "Talang". Anledningen är att han anklagas för att sprida rasism och sexism i sina sociala medier efter att bland annat ha skrivit en mängd inlägg om #Metoo, kallat artisten Zara Larsson för "kändissubba" och politikern Gudrun Schyman för "hora".
Nu skriver programdirektören Viveka Hansson i ett blogginlägg att det aldrig får bli ett normaltillstånd att peta och radera. "Våra tv-rum måste klara en och annan Alexander Bard. Jag tror ingen på allvar skulle uppskatta motsatsen", skriver hon.
Tidigare i veckan meddelade Tedx att Alexander Bards medverkan som talare på Tedx i Bryssel ställs in, eftersom de inte anser att hans värderingar ligger i linje med deras.
Till DN säger Alexander Bard att han inte tänker låta sig rubbas:
– Jag kör ett brutalt och humorkryddat språk på Twitter liksom många andra populära twittrare. Det tänker jag absolut fortsätta med.
Hälften ser medier som politiskt opartiska
En ny studie från tankesmedjan Pew Research visar att 52 procent av de tillfrågade anser att nyhetsmedier i deras respektive länder sysslar med opartisk nyhetsrapportering. I Sverige anser 66 procent av de tillfrågade att medierna är opartiska i sin rapportering. Detta kan jämföras med Grekland där endast 18 procent svarar att medierna är politiskt oberoende och Spanien där 33 procent anser detta. 42 000 människor i 38 länder har detagit i studien, rapporterar SVT.
Debatt: Stoppa oseriös reklam på nätet
Vi behöver tydligare riktlinjer för reklammärkning av annonser på nätet. Dessutom måste branschens aktörer avkrävas ansvar och reklam riktat till barn måste visa hänsyn till deras godtrogenhet. Det menar regeringens utredare Gunnar Larsson i en debattartikel på DN. Han menar att utvecklingen gynnat marknadsförarna och inte konsumenterna; ad blockers driver utvecklingen mot mer dold reklam och genom cookies kan marknadsförare anpassa budskap allt mer förfinat.
Skype testkör kryptering
Microsoft testar kryptering av Skype med hjälp av företaget Open Whisper Systems protokoll Signal. För användarna innebär detta att funktionen "privata konversationer" finns tillgängliga via betalversionen av Skype.