Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skräckbilden på ”Spindelmannen”

Publicerad: 24 februari 2010, 12:23

Först tog han svenskt rekord i antal fågelspindlar i ansiktet. Sedan kom chocken: Spindelallergi. – Jag fick svårt att andas, säger Expressen-reportern Tommy Schönstedt som svullnade upp kraftigt.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Skräckbilden. En kraftigt uppsvullen Tommy Schönstedt när den spindelallergiska reaktionen var som värst i går.

Artikeln om rekordet i Expressen i dag. Nu berättar Tommy Schönstedt för Resume.se om den efterföljande spindelallergin.

I går besökte Tommy Schönstedt Skansenakvariet, som i dag öppnar en utställning med världens största spindlar.

Med hjälp av Skansenakvariets Jonas Wahlström krossade Schönstedt det svenska rekordet på tre fågelspindlar i ansiktet.  Schönstedt hade hela sju fågelspindlar i nyllet –  i tidningen i dag skriver han om den djärva bravaden.

Men rekordjublet fastnade i halsen.

Resume.se kan avslöja att Schönstedt fick en allergisk reaktion av de chilenska fågelspindlarnas promenad på huden.

– Jag glömde bort att jag är allergisk, jag är kattallergiker och när jag låg på bordet kände jag att spindlarna stack in sina hullingar och man kände deras hår mot huden. Det stack överallt, säger Tommy Schönstedt till Resume.se.

Han svällde upp över hela ansiktet, huden blev alldeles röd och han fick svårt att andas.

– Han fick en gris-skär ton i ansiktet, säger Jonas Wahlström till Resume.se.

Tommy Schönstedt har testat det mesta under sin reporterkariär. Här en bild med ormar från 2005. Då var han inte uppsvullen. Foto: Jan Düsing/Expressen

Tommy Schönstedt berättar att han kastade sig fram till vasken och sköljde av sig med kallvatten, men det hjälpte föga.

Schönstedt återvände till redaktionen där förbluffade kolleger granskade hans tilltygade yttre.

– Nyhetschefen sa åt mig att jag måste åka in till vårdcentralen. Men nä, det ville jag inte. Jag åkte hem och tog lite allergimedicin, sedan var jag tillbaka på jobbet, säger Tommy Schönstedt.  

I natt la sig svullnaden och Schönstedt ser någorlunda normal ut i dag. Han är i tjänst – mycket krävs för att han ska stanna hemma från jobbet. För två år sedan vägrade han uppsöka läkare trots lunginflammation i sex-sju veckor. När han sedan till slut gick till doktorn fick han beskedet att han varit nära att dö.

–  Jag vet att han är en seg reporter som inte ger sig så jag blev aldrig särskilt orolig, säger Jonas Wahlström.

Spindelallergi, existerar det överhuvudtaget?
– Om man är överkänslig så rekommenderar vi att man sköljer av sig efter att ha haft närkontakt med spindlar. Man kan få en reaktion om man är allergisk mot katter eller hundar, men spindelallergi är inget känt begrepp, det är så få som är i närkontakt med spindlar.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.