Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skräcken för riksmedierna: Facebook prioriterar lokalnyheter

Publicerad: 30 januari 2018, 07:37

Nu släpper Facebook nästa stora förändring, sexistanklagelser mot Fredrik Skavlan efter intervju och Volkswagen krishanterar efter apförsöken. Det är några av nyehterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMelodifestivalenSVTMark ZuckerbergSkavlanMorgonsvepetIrena Pozar

De senaste veckorna har varit intensiva när det kommer till Facebooks förändringar för medier. För några veckor sedan berättade den sociala mediejätten att deras algoritm ska prioritera släkt och vänner framför medier och varumärken. Nu kommer nästa giv: Facebook kommer framöver att prioritera nyheter från lokala källor framför nationella. Detta ska vara en del i Facebooks ambition att skapa en vänligare, lyckligare och mer tillförlitlig plattform.

Facebook kommer att identifiera lokalnyheter genom att titta på vad människor inom små geografiska områden klickar på. Utgivare som befinner sig i ens geografiska närhet kommer att prioriteras. Detta innebär att användare som följer ett lokalmedies Facebooksida kommer att se fler poster från denna, samtidigt som användare som inte följer ett lokalmedie kommer att se fler poster från dessa förutsatt att vänner delar dem. Det skriver Recode.

Förändringarna träder i kraft i dag.

Facebook ska göra sina chattbotar mer personliga
De senaste åren har allt fler medier och varumärken testat möjligheten att skapa chattbotar i Facebook Messenger. De har hittills inte varit människolika – det har varit lätt att förstå att det inte suttit en människa bakom tangenterna. Men nu ska Facebook ändra på den saken och de dem mer långtidsminne, personlighet och större dynamik i sitt sätt att konversera. För att åstadkomma detta har Facebook satt ett antal ingenjörer på att träna chattbotarna, enligt The Verge.

Profil från barnkanalen blir Mello-sidekick
27-årige Fredrik ”Fab Freddie” Svensson, känd från Barnkanalen, blir sidekick till David Lindgren under Melodifestivalen 2018. Han kommer att vara ute i publiken och befinna sig i greenroom.

– Pirret i magen har börjat infinna sig men jag är ganska lugn. Nu jobbar jag på manus, glitteroutfits och att packa, säger Fredrik Svensson till Aftonbladet.

Fredrik Svensson upptäcktes av SVT på Youtube, där han medverkat i voddar som Sminkduellen och FOMO.

Kritik mot Skavlan efter intervju: ”sexistisk”
I fredags höll Fredrik Skavlan en intervju med simmaren Sarah Sjöström i det egna tv-programmet ”Skavlan”. Han ställde bland annat frågor som handlade om hur mycket hon städar, lagar mat och om hon kan äta pizza och hamburgare. Det har fått Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar att reagera. I en krönika kallar hon intervjun för ett sexistiskt haveri.

Volkswagens krishantering efter apförsöken: ”Oförlåtligt”
Förra veckan avslöjade New York Times att Volkswagen låtit apor andas dieselavgaser  i ett försök att visa att utsläppen inte var farliga. Aporna hade fått sitta i en lufttät kammare med en slang som släppte in avgaser. Nu ber bolaget om ursäkt. Berndt Althusmann sitter i koncernens styrelse och kräver nu ”tuffa konsekvenser” för de personer som beställde studien.

– Det är absurt och oförlåtligt, säger han, enligt Reuters.

Det här är inte första gången Volkswagen hamnar i blåsväder. I september 2015 upptäckte USA:s miljömyndighet att biltillverkaren hade manipulerat utsläppstester i syfte att få bilarna att framstå som mer miljövänliga än de i själva verket var.

Voddler går i konkurs
Det svenska film- och tv-bolaget Voddler går i konkurs, elva år efter dess start. Bolaget lämnade i onsdags in en konkursbegäran till Stockholms tingsrätt. Sedan lanseringen 2009 har Voddler redovisat förluster på totalt 269 miljoner kronor, skriver Breakit.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.