torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skrällen: Svensk Damtidning teamar upp med Dagens Arbete

Publicerad: 5 januari 2016, 16:07

Helle Klein och Karin Lennmor har planer på att starta en mediepodd - bland annat.

Foto: Montage.

Dagens Arbete och Svensk Damtidning – två veritabla motpoler i tidskriftsvärlden. Men de båda chefredaktörerna har funnit varandra, och snart kommer deras första gemensamma projekt att publiceras. – Vi tar över där Mattsson och Helin slutar, säger Karin Lennmor på svensk Damtidning.

Ämnen i artikeln:

Karin LennmorHelle KleinSvensk Damtidning

FT

Fredrik Thambert


Dagens Arbete görs för medlemmarna i fackförbunden IF Metall, GS och Pappers. I fokus står arbetslivsrelaterade frågor och två gånger har tidningen belönats Guldspaden för sin grävande journalistik.

Svensk Damtidning skriver om kungligheter och flärd, ägs av Aller Media och befinner sig i stentuff konkurrens i tidningshyllan. Går det att hitta en större kontrast i tidskriftsvärlden? Förmodligen inte, men de båda chefredaktörerna Helle Klein och Karin Lennmor har funnit varandra, och det kan räcka långt.
– Vi är som natt och dag, som Gud och Satan. Vi har inga beröringspunkter och gör helt olika tidningar. Ändå fann vi varandra, säger Karin Lennmor och syftar på Helle Kleins bakgrund som präst:
– Jag är förstås satan då eftersom jag inte är särskilt troende av mig.

Vänskapen uppstod under en debatt på Tidskriftsdagen härom året. Där uppmärksammade Filers chefredaktör Mattias Göransson att de båda delade samma typ av humor.
– Vi fick igång varandra och skämtade rätt mycket. Då skojade vi om att vi borde göra ett samarbete mellan tidningarna, säger Helle Klein.

Senare hörde radioprofilen Annika Lantz av sig och frågade om de båda ville tävla tillsammans i Lantzkampen. Där kallar de sig själva "Monarkin & Industrin".
– Karin har en underbar humor som förenar oss. Vi kommer från olika världar men ser båda på tillvaron ur ett humoristiskt perspektiv. Vi är också båda genuint intresserade av tidningar och av våra läsare, menar Helle Klein.

I slutet av januari kommer det första gemensamma jobbet ut. Det handlar om ett reportage om Kungens Drabanter, fast med två olika vinklar. Dagens Arbete skriver om mannen som tillverkar stövlarna, medan Svensk Damtidning skriver om de kungliga aspekterna.
– Jag arbetar på en glamourös tidning som bejakar all flärd. Helle har sitt ursprung i arbetarpressen och Aftonbladet, och är nu chefredaktör på en LO-tidning. Men vi har jättekul när vi ses och funkar bra ihop. När vi är oense kan vi skratta åt det, säger Karin Lennmor.

Om det kommande jobbet säger hon:
– Det funkade hur bra som helst. Vi satte våra redaktionschefer på det för att diskutera ihop sig, och nu har vi fått två jätteroliga jobb med egna vinklar. Men det blir ännu roligare sedan när vi ska göra reportage åt varandra.

En vision är att de framöver ska kunna låta varandras reportrar producera innehåll för den andra tidningen.
– LO-kongressen är jättetråkig i min värld. Men nu kan vi "glamma" till den. Samtidigt är Dagens Arbete duktiga på att bevaka exempelvis arbetsmiljöfrågor. Det vore intressant om en av deras reportrar gjorde en genomgång av arbetsvillkoren på slottet för oss. Men sedan får vi se vad det kan bli mer för saker, säger Karin Lennmor.

Helle Klein är något mer avvaktande, men uppger att Dagens Arbete är öppna för redaktionella samarbeten.
– I höstas hade vi exempelvis ett uppmärksammat samarbete med Läkartidningen. Det är ett sätt att dra nytta av varandras kompetenser, säger hon.

En annan plan är att lansera mediepodden "Lennmor & Klein" under våren.
– Vi tar över där Mattsson och Helin slutar. Vi kommer att prata om journalistik utifrån våra egna utgångspunkter. Vi står långt ifrån varandra, men ibland kan man hitta gemensam syn på saker. Sedan har vi jobbat länge båda två och har en stor erfarenhetsbank att tillgå, enligt Karin Lennmor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev