Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skribent säger upp sig efter stoppad krönika

Publicerad: 25 februari 2011, 08:53

För två veckor sedan stoppade tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta en krönika om framtidens journalistroll. I onsdags sa krönikören Paul Frigyes upp sig efter tio år på tidningen.


Helena Giertta. Foto: Andreas Elgstrand

För två veckor sedan skrev Paul Frigyes en krönika om framtidens journalistroll som sedan stoppades av Helena Giertta.

– Jag uppfattade det som att det hade blivit dubbla signaler på ett sätt  som hade varit olyckligt för tidningen, säger Helena Giertta till Medierna.

Giertta har tidigare debatterat frågan själv och ansåg att skillnaderna mellan hennes och Frigyes åsikter var för stora och att tidningen inte kunde ha två linjer. Det höll dock inte Frigyes med om.

– Det här med att tala med en röst det tycker jag är fullständigt barockt och det hör inte alls hemma i ett modernt mediesamhälle, säger Paul Frigyes till Medierna.

I onsdags beslutade sig därför Frigyes för att sluta på tidningen.

– Orsaken till att man har krönikörer är just att det ska finnas andra röster med olika infallsvinklar på yrkesfrågor, på branschfrågor. Framför allt en tidning som Journalisten som faktiskt uttalat säger sig kämpa för yttrande- och tryckfrihet, där ska det väl om någonstans vara högt i tak, säger han.

Helena Giertta menar att det hade varit bättre om Frigyes gett uttryck för sin specifika uppfattning någon annanstans än i Journalisten och att det i sådana fall hade kunnat bli en intressant debatt.

Malin Carlehäll

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.