Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skriver bok om Fingerprint – och startar nytt förlag

Publicerad: 23 januari 2017, 13:16

Foto: Pressbild

Fingerprint Cards har under de senaste åren varit ett av de mest omskrivna företagen på svenska börsen. Nu släpper Karolina Palutko Macéus och Per Agerman en bok som sammanfattar turerna kring företaget – och startar eget förlag.


Ämnen i artikeln:

Per AgermanJohan CarlströmFingerprint Cards

Det har skrivits spaltmeter om Fingerprint Cards sedan börsnoteringen 1998. Även om Dagens Industri då skrev att det ”kunde bli en riktig succéaktie” var det nog få som kunde förutspå utvecklingen som skulle ske i mitten av 10-talet. Historien är heller inte färdigskriven utan fick ett nytt kapitel så sent som i förmiddags då Ekobrottsmyndigheten genomförde en gryningsräd och annhöll tidigare vd:n Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjell för misstänka. grovt insiderbrott. I boken ”Fingerprint – the story” försöker ekonomijournalisterna Karolina Palutko Macéus och Per Agerman sammanfatta de olika turerna.

Vad är det som gör Fingerprint till ett så unikt företag att ni valt att skriva en bok om det?

– Bolaget är unikt på så många sätt, det är ett litet Göteborgsföretag som blivit världsledande på sin marknad. Patentet till fingeravtrycksläsare hade egentligen funnits sedan början av 80-talet för att till slut hamna hos Fingerprint. Man har varit nere för räkning flera gånger, främst 2005, för att sedan gå till miljardomsättning och 2016 vara den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen med en makalös aktieuppgång  2015. Framför allt är det många småsparare som handlade med aktien, de större investerarna var skeptiska då man hört historien om företag med oinfriade förhoppningar tidigare, säger Karolina Palutko Macéus till Resumé.

Företaget har också varit inblandade i en rad fall rörande insiderhandel. Sex personer står i dag åtalade varav två blivit dömda. Den 12 december 2016 inleddes också en förundersökning om insiderhandel mot förra VD:n och storägaren Johan Carlström.

Vad berättar ni om i boken som inte tagits upp tidigare?

– Vi har grottat ned oss i tusentals sidor av förundersökningsprotokoll. Via dem har vi fått en unik inblick i hur kommunikationen inom företaget och med leverantörer har sett ut. Vi funderade länge på varför det inte skrivits en bok där all information kring turerna samlats, det har hänt så mycket. Läser man boken får man en bättre förståelse för hela bolaget och karusellen som sådan.

Hur har ni jobbat med boken?

– Det är människor med inblick i företaget som intervjuats, utan att bli direktciterade. Det verkar som många, av någon anledning, är rädda för Johan Carlström. Han är en väldigt speciell ledare som vi inte sett så mycket av i Sverige. Impulsiv och emotionell i allt han gör.

Hur tror du att framtiden för Fingerprint ser ut?

– I och med den enorma omsättningsökningen har man bevisat att det är en fungerande affärsidé. Nu återstår att se om man kan bredda sig och vilka affärssegment man kan använda sina censorer i. Samtidigt kommer konkurrensen inom de närmsta åren att öka.

Du och Per Agerman valde i samband med att ni skrev boken även att starta eget förlag?

– Ja, vi hade aldrig klarat den tighta deadlinen om vi inte startat eget förlag. Vi har skött allt med samarbetsavtal med försäljare, jobbat med omslag, sättning och korr. Till en början kommer vi hålla oss inom finanslitteratur och hoppas att kollegor som vill skriva kommer att vända sig till oss. Det är redan en bok på ingång, jag och Per har några idéer och vi hoppas självklart att kollegor inom branschen som vill skriva finanslitteratur vänder sig till oss.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.