Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skriver bok om Silicon Valley, medierna och demokratin

Publicerad: 20 juni 2017, 07:29

Karin Pettersson och Martin Gelin

Karin Pettersson och Martin Gelin skriver på en bok om mediernas och demokratins förutsättningar i det nya digitala landskapet.

Ämnen i artikeln:

FacebookFake newsKarin PetterssonMartin GelinSilicon ValleyGoogleDonald Trump

FT

Fredrik Thambert


Det senaste året har Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson pluggat på Harvard inom ramen för Niemanstipendiet, vilket Resumé tidigare berättat om. Frilansjournalisten Martin Gelin är bosatt i USA sedan flera år tillbaka och skriver frekvent för bland annat Dagens Nyheter. Nu skriver de en bok ihop.
– Jag och Martin Gelin träffades i vintras efter valet och pratade om situationen, med fake news och demokratins och mediernas kris. Vi enades om att det var ett viktigt ämne att skriva om. Jag har läst kurser om internet, medier och populism på Harvard och MIT det senaste året medan Martin har skrivit mycket om Silicon Valley, och dessutom har unik expertis när det gäller högerpopulismen i USA. Så vi har olika perspektiv som kompletterar varandra väldigt bra, säger hon.

Duon har kontrakt med Natur & Kultur. Boken ska enligt planen ges ut våren 2018.
– Vi har kommit långt med vår research. Dels gemensamma intervjuer, dels reportage och samtal på egen hand. Jag har bland annat pratat med forskare och professorer på Harvard och MIT. Martin har träffat företrädare för teknikföretagen och dessutom högerextremister och aktivister. Det är rätt unikt.

Karin Pettersson har Martin Gelin har valt ett brett anslag och hoppas att boken ska bli en tankeställlare för beslutsfattare i samhället.
– Det är viktigt att det förs en bred debatt i den här frågan. Att det inte bara handlar om tech eller media. De stora digitala jättarna påverkar hela samhället. Vi vill ta upp principiella frågor kring journalistikens kris, vad som driver den och vilka förutsättningar som behöver vara på plats för en fungerande demokrati, säger hon.

Det sägs att Facebook och Google tar över både mediernas och politikernas roller. Vad säger du om det?
– Det skriver vi om i boken. Det är ingen liten sak att två företag får en sådan monopolliknande ställning i stora delar av världen. Boken problematiserar vilka konsekvenser det får.

Har ni som syfte att påverka debatten inför valet?
– Nej, det är inget vi tänkt på alls. Det är mer sprunget ur hur vi själva har uppfattat utvecklingen under längre tid, och särskilt kring presidentvalet i höstas.

I sommar flyttar Karin Pettersson hem igen och återvänder till Aftonbladets ledarredaktion. Studierna i USA har bidragit med många nya insikter och kontakter från olika platser i världen.
– Det har varit ett fantastiskt år. Jag har fått väldigt mycket ny kunskap och kunnat bygga ett internationellt nätverk. Det har varit en spännande tid att vara i USA om man gillar medier och politik, även om det har varit deprimerande också.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev