Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skulderna ökar med 2 miljarder

Publicerad: 10 februari 2009, 10:20

Bonnier presenterar idag en ganska sparsmakad ekonomisk rapport för 2008. Omsättningen ökar marginellt till knappt 29,6 miljarder samtidigt som vinsten krymper med en halv miljard till drygt 1 miljard kronor.


Ämnen i artikeln:

BonnierTV4

Jonas Bonnier, vd på Bonnier. Foto: Bonnier

Bonnier har under året ökat sina skulder med nästan två miljarder kronor. Den stora förklaringen till det är TV4:s köp av Canal Plus. Totalt uppgår mediekoncernens nettoskuld till 8,7 miljarder vid årsskiftet.

Rapporten ger en väldigt vag bild av Bonniers vinst. De fem affärsområdena gör nästan 2,7 miljarder i vinst, men koncernen som helhet landar på strax över en miljard i vinst.

Bokverksamhetens vinst krymper med lite drygt 100 miljoner kronor till 568 miljoner kronor. En förklaring är att sista delen i Harry Potter kom under 2007. Serien om den trollkarlseleven har varit en kassakossa för den tyska verksamheten. I Sverige har försäljningen varit stabil, enligt rapporten, men samtidigt har verksamheten omorganiserats vilket kostat en del.

Tidskriftsverksamheten får också se vinsterna krympa från närmare 700 miljoner kronor till 466 miljoner kronor. Både Sverige och Danmark visar starka resultat, medan verksamheten i USA brottas med en tuff och snabbt vikande marknad.

Glädjeämnet i Bonniers rapport är affärsområdet entertainment som innehåller bland annat TV4, MTV 3 och SF. Bolagen gör tillsammans en vinst på nära 1,5 miljarder, en ökning med 200 miljoner kronor.

Affärspressen har det tufft. Vinsten backar med över 100 miljoner till 211 mkr. I rapportern konstateras att Sverige har haft det tuffare än väntat, men är fortfarande mycket lönsamt. Värre är det för verksamheten i de baltiska staterna som drabbats hårt av finanskrisen.

Dagspressen är koncernens svarta får med en förlust på 33 miljoner kronor. Det är nästen 200 mkr sämre än 2007. Förklaringen är stora omstruktureringar av tidningarna i Skåne. Stockholm City fortsätter att kosta stora belopp, även om förlusterna bromsats i och med att tidningen nu kommer ut tre dagar i veckan. DN redovisar en liten vinst och har enligt rapporten vänt upplagan uppåt under andra halvåret 2008. Expressen gjorde sitt näst bästa resultat någonsin.

Resume.se har sökt Jonas Bonnier för en kommentar.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

BonnierTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.