Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skulle skildra läkarnas kamp i Syrien

Publicerad: 27 november 2013, 07:07

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström.

Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström, som förts bort i Syrien, skulle på plats skildra fältläkarnas mycket svåra kamp för att rädda liv i krigszonen.


Magnus Falkehed beskrivs som normalt mycket säkerhetsmedveten.

– Magnus har alltid både hängslen och livrem på, säger vännen och fotografen Nikolai Jakobsen till DI.

Men något gick ändå fel, på vägen ut från konliktzonen.

Enligt människorättsaktivisten Yasir Al-Sayed Issa, bosatt i Stockholm och sympatisör till den syriska oppositionen, inträffade bortförandet på en liten bilväg mellan staden Yabroud och gränsen till Libanon.

Yasir Al-Sayed Issa, som varit i kontakt med personer som påstår sig veta hur det har gått till, ska det ha varit fyra personer i sällskapet. Journalisterna fördes bort medan de andra fick gå fria. Yasir Al-Sayed Issa har överlämnat informationen till UD.

– Allting pekar mot att en liten kriminell grupp ligger bakom detta. Jag   kan inte uppge vad de kallar sig, men de har rykte om sig att hålla på   med sådant här och har gjort sig skyldiga till liknande fall tidigare,   säger Yasir Al-Sayed Issa till SVT.

Experter från Rikskrim är nu inkopplade på ärendet. UD ville i går inte kommentera arbetet med att få Falkehed och Hammarström fria. Utrikesminister Carl Bildt uttalades sig i går, men var fåordig.

– Det är väldigt lite vi kan och bör säga, sa Carl Bildt.  

Journalistförbundet deltar tillsammans med andra organisationer och  utgivare i ett informellt samordningsnätverk för att hjälpa Falkehed och Hammarström.

– Just nu är ovissheten det värsta. Vi vet inte var de befinner sig,  vad som har hänt eller vilka som gripit dem, säger Journalistförbundets  ordförande Jonas Nordling till tidningen Journalisten.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.