torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skyldiga på alla punkter

Publicerad: 21 december 2011, 08:04

Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien.

Foto: Scanpix.

De två svenska journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, har i dag fått en mardrömsdom. Domstolen i Etiopien dömer dem för olagliga inresa och medhjälp till terrorism. Nu riskerar svenskarna långa fängelsestraff. – Sveriges regering måste ta sitt ansvar och göra allt i sin makt för att få Martin och Johan frisläppta omgående, säger SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMartin Schibbye

MH

Magnus Helander


Påföljden meddelas senare, men domen är ett hårt slag mot svenskarna.

–  Det  är ett nederlag att två svenska journalister döms och fängslas  på  så  lösa åtalsgrunder. De har inte ägnat sig åt terrorbrott, det  handlar  om  vanliga journalistiska arbetsmetoder. Att Sveriges regering  inte  satte  ned foten i den här frågan från dag ett är under all  kritik. Vi  kommer  inte att ge upp, Martin och Johan ska hem till sina  familjer så  fort som  möjligt, säger Jonas Nordling, ordförande för   Journalistförbundet, till Journalisten.

DN:s Mats J Larsson säger till DN.se att beskedet innebär att svenskarna kan få ett ”mycket kännbart straff”.

– Det här är ett tecken på att domstolen vill göra en markering; den vill visa vad som händer om man gör som svenskarna har gjort.

– Intressant i sammanhanget är att de medåtalade somalierna för en månad sedan dömdes till 17 års fängelse. Men de befanns även skyldiga till medlemskap i terrorgrupperna, och den åtalspunkten har tidigare tagits bort från de åtalspunkter som gällt svenskarna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev