Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Skype-grundaren går in i nytt telefonbolag

Publicerad: 9 oktober 2014, 07:51

Foto: Truecaller, Erik Solheim

Den svenske Skype-grundaren Niklas Zennström är en av de nya delägarna i det svenska bolaget Truecaller. Företaget är en gigantisk telefonkatalog och har precis fått in totalt 430 miljoner kronor i riskkapital. Kleiner Perkins Caufield & Byers deltar också i den nya investeringsrundan.


Ämnen i artikeln:

Skype

Appen Truecaller är en telefonkatalog med över en miljard unika nummer registrerade och över 200 000 personer per dygn som laddar ned appen.

Appen har idag cirka 1,5 miljarder sökningar per månad.

Truecaller fick in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital under förra året och nu får man alltså in ytterligare 430 miljoner kronor.
– Vi har 85 miljoner användare i dag och planen är att ha en halv miljard användare i slutet av nästa år. Med den tillväxten vi har nu är jag övertygad om att vi kommer nå det målet, säger Alan Mamedi, som också är vd för Truecaller till DI.

Intäkterna är blygsamma och ökade marginellt till 6,4 miljoner under 2013, medan resultatet efter finansiella poster blev minus 17,1 miljoner kronor, enligt DI.

Grundarna uppger att planen är fortsatta investeringar i teknik som kan skapa världens största sökmotor för personsök.

Sequioa, affärsängeln Jerry Murdock och Truecallers ordförande Stefan Lennhammar är sedan tidigare delägare i bolaget.

Nu är det inte bara Kleiner Perkins Caufield & Byers som är nya ägare i bolaget, utan det gäller även den svenske Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Niklas Zennström ska även agera rådgivare till Truecallers styrelse i och med han nu går in i bolaget.

- Det är härligt att se ett team från Sverige omdefinierar hur vi kommunicerar och att de skalar sin teknologi globalt, säger Niklas Zennström i en kommentar.

Bolaget får också tre nya ledamöter i och med den senaste investeringsrundan: affärsängeln Jerry Murdock och Atomicos Mattias Ljungman och John Doerr, som båda också sitter i Googles styrelse, enligt DI.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Skype

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.