Media
Slår tillbaka mot Bildt: Det kommer mer av granskningen
Publicerad: 15 mars 2013, 16:32
Jonathan Jeppsson
Foto: Pressbild: Aftonbladet
I dag presenterade Aftonbladet uppgifter som pekar på att Carl Bildt agerat informatör åt USA på 1970-talet. Utrikesministern avfärdade nyheten som kampanjjournalistik. Aftonbladet helgchef Jonathan Jeppsson slår tillbaka kritiken och ser Carl Bildts uttalanden som ett tecken på att han är pressad.
Avslöjandet att Carl Bildt skulle ha läckt hemlig infromation från regeringsöverläggningarna 1976 till USA var dagens förstasidesnyhet i Aftonbladet. Avslöjandet bygger på diplomatrapporter som tidningen tagit del av.
På sin blogg avfärdade Carl Bildt dokumenten som "banal information" och menade att Aftonbladet saknade täckning för att kalla det hemlig information. Aftonbladets helgchef Jonathan Jeppsson ser utrikesministerns motattack som ett tecken på att läget är ansträngt:
– Det kan jag förstå att han tycker. Men våra intervjuer med Per Ahlmark och Thörbjörn Fälldin visar motsatsen. Här har han suttit med som politisk sekreterare under hemliga förhandlingar och lämnat ut hemlig information. Det är möjligt att Carl Bildt avfärdar det och inte anser att det var hemlig information, men det gör ju både Per Ahlmark och Thorbjörn Fälldin, säger Jonathan Jeppsson till Resumé och fortsätter:
– Han rutit till som den värsta kapten Haddock, det tyder på att han är pressad. Har man gått bakom ryggen på folk med hemliga uppgifter och det kommer fram 37 år senare, så kan jag förstå att han känner sig pressad.
På sin blogg passade Carl Bildt dessutom på att anklaga Aftonbladet för en felaktig översättning i ett av dokumenten. En detalj i sammanhanget enligt Aftonbladets Jonathan Jeppsson:
– Han slår ner på en liten detalj om utrikesförvaltningen i en tilläggstext. Information som var obetydlig i sammanhanget.
Har ni haft kontakt med Carl Bildt efter publiceringen?
– Vi hade kontakt med honom i dag med anledning av reaktionerna från Per Ahlmark och Thorbjörn Fälldin. Han sa att han inte trodde att de hade sagt som de gjorde, men vi har allting på band.
Varför tror du personligen att Carl Bildt så ofta tycks komma undan alla avslöjanden och behålla sitt förtroende internt?
– Det kan inte jag svara på egentligen. Men när alla säger att inget rör honom ryggen så blir det en självuppfyllande profetia. Frågan som journalister måste ställa sig är i fall det finns mer information som tyder på att han har haft den här kontakten med USA istället för att ge honom mer utrymme att ta initiativet.
Vad gör Carl Bildt extra svår att hantera som journalist?
– Han är väldigt snabb på att falla tillbaka på sin erfarenhet. Han har verkat i en värld där en stor del av informationen är konfidentiell. Det svåra blir att han ofta sitter på ett informationsövertag där han kan hänsvisa till uppgifter som inte vi har tillgång till. Jag vill också understryka att vi inte på något sätt vill komma åt Carl Bildt. Det här är ingen kampanjjournalistik, vi har bara redovisat dokumenten, säger Jonathan Jeppsson som bekräftar att fler publiceringar kring Carl Bildts USA-förflutna är att vänta i Aftonbladet framöver:
– Vi kommer att fortsätta vår granskning. Det kommer mer av granskningen framöver.