Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Slår tillbaka mot SvD:s budgetavslöjande

Publicerad: 21 september 2015, 08:24

Magdalena Andersson tillbakavisar uppgiften om att 80 procent förlorar på budgeten.

Foto: Wikimedia Commons.

Svenska Dagbladet rapporterar att regeringen mörkar budgetens effekter. Men uppgifterna tillbakavisas. "Det är inte korrekt", säger Fredrik Kornebäck, pressekreteare hos finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSocialdemokraternaMagdalena Andersson

På måndagsmorgonen publicerade SvD uppgiften att regeringen mörkar det faktum av 80 procent av hushållen förlorar på den nya höstbudgeten. Siffrorna, som normalt sett brukar redovisas i finansplanen, finns inte med.
– Finansministern har sagt att materialet inte ska vara med i budgeten och därför är det borta. Regeringen vill mörka att det är så här effekterna av politiken ser ut, att så många förlorar, säger en källa till till tidningen.

Men på dagens pressträff tillbakavisar finansminsiter Magdalena Andersson (S) att regeringen mörkar siffrorna. De har istället flyttats från finansplanen till tabellbilagan.

Uppgiften att 8 av 10 hushåll förlorar på den nya budgeten är också missvisande, enligt regeringen.
– Vissa av reformerna finns med i den typen av beräkningar, andra finns inte med, säger hon enligt SvD.

Den korrekta siffran är att 60 procent av hushållen får en lägre disponibel inkomst som en konsekvens budgeten, skriver Aftonbladet.

UPPDATERING: SvD:s reporter Jonas Gummesson hävdar att regeringen visst presenterar en annan tabell än tidigare. Den nuvarande beräknar effekterna på individnivå istället för hushållsnivå.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.