Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Slödder bränner bilar”

Publicerad: 27 maj 2013, 11:58

Lars Hedelins FB-status.

Värmländske fotografen Lars Hedelin, tidigare nyhetschef på VF, jobbar på Rikspolisstyrelsen med att dokumentera upploppen i förorterna. I går skrev han på sin Facebook-sida att ”slödder” bränner bilar och; ”Hur jävla dumma i huvet är de här stolpskotten egentligen?”. – Det är inget ordval Rikspolisstyrelsen skulle ställa sig bakom, säger Birgitta Dunér, chef för informationsenheten. Nu har Lars Hedelin tagit bort FB-kommentaren.


Ämnen i artikeln:

Husby

Lars Hedelin, bildredaktör på Rikspolisstyrelsen, har åkt runt och dokumenterat upploppen i förorterna den senaste veckan. Hedelin tar bilder på polisens arbete till Rikspolisstyrelsen bilddatabas som används när polisen ska redogöra för sin verksamhet.

–       Eftersom det här är relativt ovanligt i Sverige med den här typen av extremt våld och enormt stora och återkommande upplopp finns det ett värde att dokumentera för utvärdering och utbildning, sa Lars Hedelin till Sveriges Radio förra veckan.

I går skrev Lars Hedelin på sin privata Facebook-sida:

"Så nu bränner slödder i Lysekil Hemtjänstens bilar. Hur jävla dumma i huvet är de här stolpskotten egentligen".

Birgitta Dunér, chef för informationsenheten på Rikspolisstyrelsen, betonar att Lars Hedelin skrivit FB-statusen privat på sin egen Facebook- sida och inte uttalat sig så i tjänsten.

Men vad säger du om hans sätt att uttrycka sig på i det här fallet?
–      Det är inget ordval som Rikspolisstyrelsen skulle ställa sig bakom, och personligen skulle jag inte använda det ordvalet, säger Birgitta Dunér som i dag har varit i kontakt med Lars Hedelin.

–      Jag är inte vän med Lars Hedelin på Facebook så jag hade inte sett den, men när jag fick skärmdumpen av er kontaktade jag honom, säger Birgitta Dunér.

Under dagen i dag har Lars Hedelin plockat bort Facebook-statusen.

Kan hans sätt att se på saken påverka dokumentationen om upploppen, tror du?
–      Det här är ju skrivet privat på Facebook. Men om han i egenskap av bildredaktör hos oss har en inställning som strider mot Rikspolisstyrelsens värdegrund är det någon som jag i så fall kommer att agera mot.

Resumé har sökt Lars Hedelin för en kommentar.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Husby

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.