Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Slopa osäkra anställningsformer"

Publicerad: 6 oktober 2014, 13:01

Wiwi-Anne Johansson.

Foto: Riksdagen.

Sänk momsen på digitala medier, utred hur man ska bevara originaljournalistik och slopa de värsta formerna av visstidsanställning.. Det anser Presstördsnämndens ledamot Wiwi-Anne Johansson (V) att den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke måste göra.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeSVTPresstödsnämnden

Wiwi-Anne Johansson är ledamot i Presstödsnämnden, vänsterpartistisk riksdagsledamot och har jobbat under många år på SVT.

På Expressen Debatt menar hon nu det är dags för en kulturminister som anpassar kulturpolitiken efter mediernas turbulenta år.

Hon uppger att 1 000 journalisttjänster har försvunnit bara under de sista två åren och exemplifierar med att TT har lämnat norra Sverige och att TV4 har lagt ned sina lokala kanaler.

Det går bra för tidningar som DI, Aftonbladet och Expressen, men landsortstidningarna har det betydligt värre, resonerar Wiwi-Anne Johansson.

Hon förfäras också över att det kryllar av osäkra anställningsformer och att tillfälligt anställda piskas att "hålla sig väl med chefen, redaktören och uppfylla redaktörers önskemål om tänkta uppdrag."

Konsekvensen är att vi får allt "tystare arbetsplatser", resonerar hon.
"Skit för journalistiken kort sagt. Och för demokratin.", skriver hon.

Hon tycker också att Alice Bah Kuhnke skyndsamt måste tillsätta en utredning om hur man kan stödja "originaljournalistik" och att man lagstiftar bort de värsta formerna av visstidsanställning.

"Dagens presstöd är för gårdagens förhållande. Papperet är snart slut och webben växer."

Hon ger också tipset att rivstarta sitt nya ämbete genom sänka momsen på digitala medier till samma nivå som papperstidningar.

"Det blir ingen astronomisk summa", skriver hon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.