Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Snabb fusion mellan TV4Expressen

Publicerad: 17 juni 2009, 13:45

Bonnier AB slår snart ihop TV4 och Expressen i ett affärsområde, erfar Resumé. Avsikten är att påskynda samarbeten som ska öka resultatet med 150–200 miljoner kronor. Samordningen sker inom fyra områden: webb, sälj, marknad och nyheter. – Vi utesluter inte effektivisering på personalsidan, säger TV4:s vd Jan Scherman.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanTorsten LarssonExpressenTV4Bengt Ottosson

truefalse

TV4 och Expressen knyts allt närmare. Illustration: Andreas Elgstrand

Först ut i ett gemensamt affärsområde är TV4.se och Expressen.se, där TV4 Nya mediers chef Mattias Fyrenius blir affärsområdeschef.
– Vi delar investeringar, driver trafik till varandra, kombinerar TV4:s rörliga bild med Expressens text och hittar nya kombinationer åt annonsörerna, förklarar Expressens vd Bengt Ottosson, som tillsammans med Jan Scherman och de båda bolagens gemensamme styrelseordförande Torsten Larsson har planerat samarbetena.
– Styrkan mot annonsmarknaden växer när vi kan leverera resultat och inte bara räckvidd. Vi blir också starkare om vi kan bearbeta marknaden gemensamt.

Expressen och TV4 har en rad nischsajter, ofta med överlappande innehåll.
– De kan vi göra gemensamt, konstaterar Bengt Ottosson. Både på marknadssidan och kring våra event kan vi samarbeta mer, som vid fotbolls-EM i Kungsan i fjol. Och våra tilläggsprodukter kan utvecklas mycket ihop med TV4.

TV4:s vd Jan Scherman är minst lika entusiastisk:
– Expressen har 11 000 försäljningsställen där vi kan fylla på med produkter, allt ifrån dvd till våra kokböcker.
– Säljorganisationens samarbeten kommer att generera intäkter i betydande omfattning.
Men TV4 och Expressen ska också samarbeta redaktionellt och då handlar det om att spara personal:
– Vi ska se över våra korrespondentnät utomlands, men också se på samarbeten inom landet.

Ett första steg mot samgående ska testas i Göteborg, där TV4 och GT delar lokaler. Men Jan Scherman betonar att sparandet inte är den främsta drivkraften:
– Nej, två har råd med mer, men man behöver inte dubblera. Vi frigör pengar och folk för att kunna göra mer och expandera. I förra lågkonjunkturen byggde vi våra nischkanaler och nu är rätt tid att bygga samarbeten.
– Det här samarbetet har en större ekonomisk potential än vi visste när vi gick in i det. Det är många, många tiotals miljoner.

Tiotals?
– Jag sade många, många …
Enligt Resumés källor räknar TV4 och Expressen med en samlad sälj- och spareffekt i ett fullt utbyggt samarbete på närmare 200 miljoner. Det ska också ske ett gemensamt affärsområde, en uppgift som Jan Scherman inte vill kommentera:

– Det finns en övertro på att allt blir avklarat om man lägger det i ett enda bolag. Men det är människor som ska göra jobbet, inte rutor i en organisationsskiss. Däremot tror jag att Bonnierkoncernens långa tradition av att var och en sköter sitt är på väg att brytas upp. Och där tar vi nu en tätposition.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.