Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Snabba ryck när Herlitz tar itu med Sydsvenskan

Publicerad: 31 maj 2011, 14:54

Sydsvenskan gick med förlust första tertialet. Därför har styrelseordförande Gunilla Herlitz bråttom att få ordning på företaget. DN:s personalchef Magnus Janson har redan inlett analysen av koncernen. I höst väntas Gunilla Herlitz också ta över klubban på vinsttyngda Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterSydsvenskanGunilla HerlitzDagens Industri

truefalse

Sydsvenskans styrelseordförande Gunilla Herlitz tar itu direkt med Sydsvenskans lönsamhetsproblem. Till hjälp tar hon DN:s personaldirektör Magnus Janson som redan har inlett sin analys. Foto: Sören Andersson.

Bonnier AB reagerade med osedvanlig snabbhet på SDS-koncernens återfall i röda siffror. På två år förlorade koncernen en kvarts miljard, men gjorde efter flera sparpaket en liten vinst på 40 miljoner kronor i fjol.

Trots glödhet konjunktur i år lyckades företaget inte få ihop affären. I mars var förlusten över tio miljoner kronor. Vd Johan Ståhl, som tidigare har vädrat tankar på att sluta, tvingades gå med kort varsel. Han väntas lämna företaget redan i veckan.

Efterträdaren Lars Dahmén, vd på IDG, lovade att komma så snart en efterträdare har rekryterats. IDG letar efter en ny chef, men i värsta fall får Sydsvenskan vänta till den 1 oktober på sin nye vd. Till dess är företagets administrative chef Johan Larsson vd.

Så länge tänker inte nya styrelseordföranden Gunilla Herlitz vänta. Hon har redan frikopplat sin personalchef Magnus Janson, som tidigare­ har klarat stora personalminskningar på Aftonbladet, TV4 och i fjol på DN.
– Han ska genomlysa organisation och bemanning, säger Gunilla Herlitz. Eftersom Lars Dahmén inte är på plats rapporterar han till mig. Men Magnus Janson ska inte vara operativ på Sydsvenskan, det blir Lars Dahméns uppgift att genomföra förändringar.

Gunilla Herlitz låter närmast förvånad över att Sydsvenskan med sin starka ställning på den skånska marknaden inte går ihop:
– Lönsamheten måste upp. Att gå med förlust första tertialet i år är oacceptabelt. Det handlar både om att sänka kostnaderna och höja intäkterna.

Sedan Bonnier köpte Sydsvenskan för drygt 20 år sedan har många försök gjorts att hitta redaktionella synergier med DN. Det har oftast stannat vid att dela utrikeskorrar eller frilansare.
– Det går att nå lönsamhet i Sydsvenskan utan att söka samarbete med DN. Det är klart att man kan dela vissa tjänster, men det är inte huvudfrågan för mig.

I höst väntas Gunilla Herlitz också få ta över som styrelseordförande på Dagens Industri. I dag svingar koncernchefen Jonas Bonnier klubban, men har som ambition att minska sina engagemang i dotterbolaget.

DI har inga av Sydsvenskans problem och blir ett lättskött pastorat för ­Gunilla Herlitz, som kan ­företaget väl efter sina år som chefredaktör och vd.
– Ordförande för DI? Nej, det kan jag inte kommentera, säger hon.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.