Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Snart är MTG-chefen ute i rymden

Publicerad: 21 augusti 2014, 08:20

Rikard Steiber, i Google-glasögon, förbereder sig för rymden.

Vid sidan av vd-jobbet på MTGx är Rikard Steiber styrelseordförande i nystartade Space Travel Alliance. Bolagets dröm är att göra Sverige till centrum för rymdturism. Nu söker företaget en miljon dollar i finansiering.


Ämnen i artikeln:

MTGxRikard Steiber

Space Travel Alliance ska göra Sverige till föregångsland för kommersiella rymdresor. Vd för rymdhamnen Spaceport Sweden är Karin Nilsdotter och den svenske astronauten Christer Fuglesang samt förre NASA-chefen Alan Stern är involverade i projektet.

På sikt ska Space Travel Alliance erbjuda kommersiella rymdresor från Kiruna, både i studie- och forskningssyfte, men också för turister.

– Det finns ett stort intresse både från forsknings- och äventyrshåll. När även medierna börjar uppmärksamma rymden blir satsningen på att skapa en kommersiell plattform extra vältajmad, säger Rikard Steiber till Resumé.

Space Travel Alliance har nu inlett ett partnerskap med Space Angels Network, en organisation som bekostar startups på rymdområdet.

– I Kiruna är luftrummet fritt samtidigt som det finns nära forskning. I Storbritannien har politikerna beslutat att göra deras spaceport till centrum för rymden i Europa. Vi tror att Sverige och Kiruna har ännu bättre förutsättningar. På sikt skulle detta kunna skapa väldigt många jobb i regionen.

Rymdturismen har tidigare lockat entreprenörers intresse. Bland annat ligger Amazons grundare Jeff Bezos bakom rymdföretaget Blue Origin. Paypal

När sker den första kommersiella rymdresan?
– Jag hoppas att Richard Branson flyger upp snart så kan vi andra följa efter. Jag tror det kommer att hända inom ett år, säger Rikard Steiber som själv har en biljett till rymden.

Hur ser dina egna rymddrömmar ut?
– Mitt intresse ligger inte på det personliga planet utan handlar om att skapa en ny industri i Sverige. Eftersom det här är ett långsiktigt och halvideellt arbete försöker vi nu locka nya investerare.

Hur mycket behöver ni få in?
– En miljon dollar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

MTGxRikard Steiber

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.