Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Snart kan memes och videor filtreras bort på sociala medier

Publicerad: 18 juni 2018, 05:41

Foto: Most Photos

Snart kan memes och videor filtreras bort från sociala medier, Apple tar in Oprah för att utmana Netflix och Amazon i satsning på eget innehåll, och Google satsar på den kinesiska e-handelsmarknaden. Detta och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaFacebookSociala medierOprah WinfreyMorgonsvepet

Snart kan videor och memes filtreras bort på sociala medier
Om det nya EU-direktivet går igenom kan material som strider mot upphovsrättslagen komma att filtreras bort på sociala medier för att undvika böter. Det innebär att videor, bilder och memes som sprids på sociala medier raderas. Detta uppger SVT.

I dagarna ska lagsförslaget artikel 13 färdigställas och röstas om i Europa-parlamentet. Tanken är att det nya lagförslaget ska skydda kreatörers rättigheter på nätet. Det skulle innebära att upphovsrättsskyddat material tas bort via ett automatiserat filter för att hindra spridning.

– Det är svårt att se hur företagen ska kunna kolla alla inlägg utan automatiska filter. Ingen har ju sett det färdiga förslaget än, men det innebär troligtvis att företagen riskerer dryga böter om de inte klarar att rensa bort det olagliga innehållet, säger Joel Westerholm, Sveriges Radios reporter som bevakar IT-frågor, till SVT.

Han ser dock problem med automatiska filter och att företag kan bli extra försiktiga, eftersom de riskerar att få böter. Det kan göra att även lagligt material filtreras bort i ren försiktighetsåtgärd.

–  Det är två saker som kan uppstå. När saker är fullt rimliga att dela, men samtidigt också bryter mot upphovsrätten, som till exempel om det handlar om kritik eller nyhetsgranskning där man måste visa vad det handlar om. Säg att en folkvald politiker beter sig illa på en bar och det spelas Britney Spears i bakgrunden – då kan det raderas av upphovsrättsliga skäl trots att musiken bara råkade vara med. Då finns en risk att yttrandefriheten stoppas.

Apple tar in Oprah för att utmana Netflix och Amazon i satsning på eget innehåll
Apple uppger i ett pressmeddelande att man knutit till sig Oprah Winfrey. Avtalet sträcker sig över flera år och handlar om att parterna ska publicera innehåll tillsammans.

Markets Watch skriver att satsningen är ett försök för Apple att på allvar nu satsa på eget innehåll och, likt Netflix och Amazon, rekryterar stora namn från Hollywood. Enligt Financial Times är tv-stjärnan det största namnet hittills i Apples satsning på originalinnehåll, och tanken är att Winfrey ska hjälpa till med att knyta kontakt med publiken. Nyheten kommer precis ett år efter Apples rekrytering av två chefer från Sony Pictures Television. Rekryteringarna sågs då som Apples första steg att utmana streamingjätten Netflix.

Tidigare Cambridge Analytica-anställda ska få Trump omvald
När det är dags för Donald Trump att bli omvald 2020 kommer han att få hjälp av Cambride Analyticas produktchef, Matt Oczkowski, och ytterligare tre personer som numera driver företaget Data Propria, som liksom Cambridge Analytica arbetar med analys av data.

Cambridge Analyticas gick tidigare i år i konkurs, efter att de avslöjats med att använda datauppgifter om miljontals facebook-användare på ett otillåtet sätt.

Källor till AP säger att Matt Oczkowski och Trumps kampanjledare Brad Parscale kommit överens om att Data Propria ska arbeta för kampanjen.

Google ger sig in på den kinesiska e-handelsmarknaden – miljardinvesterar i JD.com
Den kinesiska e-handelsmarknaden växer kratfigt. Nu väljer Google att miljardinvestera i den näst största e-handelsaktören i landet: JD.com. Summan ska ligga på 4.8 miljarder kronor.

JD.com och Google beskriver samarbetet som ett bredare partnerskap där Google bland annat kommer att lyfta fram produkter från JD.com i sina shoppingtjänster.

Facebook skärper policyn för vapenannonser på plattformen
Facebook gör som Youtube och skärper reglerna för marknadsföring av vapen på plattformen. I ett blogginlägg skriver Facebook att man kommer att begränsa vapenrelaterad annonsering så den bara blir synlig för personer över 18 år.

2014 bannlyste Facebook all försäljning av vapen. De nya reglerna gäller vapentillbehör som exempelvis kikarsikten och hölster.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.