Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Snart ser mobilen om du ljuger

Publicerad: 3 november 2014, 09:49

Snat kan mobilen kan avslöja dig.

Foto: Colourbox.

Smarta telefoner kommer med hjälp av ansikts- och röstigenkänning förstå om du ljuger. En rad apptillverkare är i full färd med att experimentera med mjukvara som kan avgöra någons känslotillstånd. Det hävdar Gary Shapiro som är vd för mäktiga Consumer Electronics Association, CEA.


Ansikts- och röstigenkänning innebär att vi underlättar våra liv. Vi kan exempelvis få omedelbar tillgång till kundtjänst och direkt identifieras som återkommande kunder, enligt hans debattartikel på Washington Post.

Den enkla förklaringen är att man håller på att utveckla algoritmer som länkar samman tusentals ansiktsuttryck med mänskliga känslor, enligt Gary Shapiro.

Hjärnan gör det av sig själv – vi känner igen om någon är glad eller upprörd, men det har alltid varit svårare att veta om någon ljuger eller ej – fram tills nu.

Ny teknik utökar vår hjärnkapacitet och ge oss omedelbar och mätbar input – vi ser exempel på det alltifrån aktivitetsmätare i samband med fysiska aktiviteter till smarta klockar från exempelvis Apple och Samsung.

Nu är man i full färd med att utveckla mjukvara som direkt tolka människors känslor och överföra detta till en skärm som exempelvis Google Glass, enligt Gary Shapiro.

Beyond Verbal har bland annat utvecklat appen Moodies som kan känna av en talares humör enbart genom rösten – Call Centers över hela världen testar nu tekniken för att kunna avgöra om en som ringer är så pass upprörd att den skulle kunna hoppa över till en konkurrent.

Washington Post menar samtidigt att det kan skapa en massa problem om det är att bara att processa en bild och en röst av en person genom en app för att kunna avgöra hur man känner sig.

Det beror på att många av våra dagliga interaktioner bygger på små lögner, enligt Gary Shapiro.

Det vill säga alltifrån "Jag är så glad att se dig" till "Såklart jag kommer ihåg dig" och det skapar i sin tur en marknad för appar som döljer våra känslor.

Han tror att politiker får en riktig utmaning så fort fler sådana appar börjar se dagens ljus och oroa för att man ska utveckla lagar för att reglera sådan teknik.

CEA-bossen menar att vi inte får vara för snabba att fördöma sådan teknik, utan också se alla möjligheter där vi får ett mer ärligt samhälle.
Gary Shapiro har också skrivit bästsäljande böcker som: "Ninja Innovation: The Ten Killer Strategies of the World´s Most Successful Businesses" och "The Comeback: How Innovation Will Restore the American Dream".

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.