Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Snowden-metaforen" som trasslade till det i media

Publicerad: 1 december 2014, 07:04

Edward Snowden.

Foto: Glenn Greenwald/Laura Poitras.

Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson sa att visselblåsaren Edward Snowden borde hämtas med regeringsplanet för att få asyl i Sverige, något som senare avfärdades av Gustav Fridolin som en "metafor", Malaysia airlines anklagas för morbid reklam, och Jan Guillou kritiserar Expressen för Palme-rapportering. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Edward SnowdenGustav Fridolin

"Snowden-metaforen" som trasslade till det i media
Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt gick i går ut i SVTAgenda och sa att visselblåsaren Edward Snowden som avslöjade NSA:s metoder bör få asyl i Sverige och att han skulle hämtas med regeringsplanet. Något som tidningarna snabbt skrev artiklar om. men senare på kvällen tillbakavisades uppgifterna av MP:s språkrör Gustav Fridolin.
– Nej, det har han inte sagt. Han har fått frågan om det skulle finnas tekniska möjligheter och sedan beskrivit att det var en metafor han använde, säger Gustav Fridolin till DN.

Ännu en reklamtabbe för Malaysia airlines

"Sugen på att åka någonstans, men vet inte vart?" Det var flygbolagets nya reklamslogan inför vintern, tills det blev utskällt av användare på Twitter. Folk påpekade likheterna med förvunna planet MH370, vilket gjorde att Malaysian arilines senare bad om ursäkt. Tidigare har flygbolaget kritiserats för kampanjen "lista de saker du skulle vilja göra innan du dör", vilken hånades för smaklöshet, skriver di.

Guilliou kritiserar Expressen
Journalisten och författaren Jan Guillou är inte nöjd med hur Expressen den senaste veckan behandlat rapporteringen om mordet på Olof Palme. I en kolumn i Aftonbladet skriver han att Expressen blåst upp Hans Holmérs kurdjakt gång efter annan och nu senast i veckan med att två före detta säkerhetspoliser talade om att de var tystade av Margot Wallström. "Få tidningar har ställt till med värre elände", skriver Guillou.

Johanna Frändén - årets sportjournalist
Sportjournalisternas klubb i Stockholm har utsett frilansjournalisten Johanna Frändén, som jobbar för bland andra Aftonbladet och SVT, till bästa sportjournalist 2014. Juryns motivering innehöll bland annat: "För intellektuell bredd och språklig begåvning med starka analyser i såväl skrift som bild", enligt SvD.

Sony-filmer spreds efter nätattack
Sony Pictures datanätverk hackades och sedan dess har en rad filmer dykt upp på internet. Nu utreder Sony om hackarna har en koppling till Nordkjorea som tidigare reagerat kraftigt på Sony-filmen "The interview" om CIA och Kim Jong-Un. Det rapporterar TT.

Idol hedrade Tristan med tyst minut
Efter att den 19-årige tidigare Idoldeltagaren Tristan Björling gick bort förra veckan inleddes fredagens Idol i TV4 med en tyst minut för Tristan. Programledaren Pär Lärnström höll ett känslosamt tal och tillägnade programmet till Tristan. Det skriver Aftonbladet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.