Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Socialdemokraterna utsatta för ny hackerattack

Publicerad: 22 augusti 2018, 05:28

Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Socialdemokraterna misstänker Ryssland och Nordkorea för hackerattacker, Facebook raderar konton i striden mot fake news och Googles AI-assistent lär sig förmedla goda nyheter. Detta och mer i dagens Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMorgonsvepetSocialdemokraternaGoogle

"Socialdemokraterna misstänker Ryssland och Nordkorea för hackerattacker"
Natten till måndagen blev Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen utsatta för en hackerattack och under onsdagen var det dags igen, då Socialdemokraternas hemsida överbelastades av en ddos-attack. Partiets IT-leverantörer har spårat attackerna till ryska och nordkoreanska ip-adresser. Detta uppger bland annat Expressen.

– Antidemokratiska krafter, ofta med koppling till främmande makt, har genomfört nätattacker och andra former av sabotage mot politiska partier och valprocesser i demokratiska länder. Det är skrämmande och något vi måste ta på största allvar, säger Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till tidningen.

Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, säger att man fört samtal med samtliga partier om IT-säkerhet och risken för påverkansoperationer från främmande makter.

– Vi tror inte att främmande makter har för avsikt att påverka valresultatet. Men de kan vilja påverka förtroende för valprocessen och enskilda frågor.

– Det här sker inte bara i valrörelsen utan hela tiden. Men valet är en tacksam tid för påverkan, då är många frågor uppe på bordet, säger hon.

Socialdemokraterna har vidtagit åtgärder för att förhindra ytterligare attacker. Sedan tidigare har man samarbetat med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), för att förbereda sig för eventuella attacker.

– Alla experter säger att det är väldigt svårt att skydda sig mot överbelastningsattacker. Jag utesluter inte att det kan komma fler, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Helena Salomonson.

"Facebook raderar konton i striden mot fake news"
Facebook har tidigare fått hård kritik för sitt sätt att hantera desinformation på plattformen. Men den senaste tiden har företaget satsat allt mer på att få bort konton som är kopplade till falsk propaganda inför mellanårsvalet i USA.

Mark Zuckerberg meddelar att Facebook tagit bort 652 sidor, grupper och konton som har ägnat sig åt koordinerade kampanjer för desinformation på Facebook och på Instagram.

– Vi börjar se att det lönar sig, säger Mark Zuckerberg enligt CNN.

Kontona har utgett sig för att representera nyhetskanaler och enligt Facebook har vissa av dessa kopplingar till Iran och Ryssland.

Samtidigt meddelar Twitter att 284 konton har stängts av för koordinerad manipulation. Företaget uppger att många av de avstängda kontona har kopplingar till Iran.

"Googles AI-assistent lär sig förmedla goda nyheter"
Ibland kan det vara bra att fokusera på det goda i livet. Det tycker Google också som tagit hjälp av nätverket Solutions Journalism Network i arbetet med att hitta och lära AI-assistenten att ge upplyftande nyheter.

Solutions Journalism Network är en icke-vinstdrivande organisation vars mål är att sprida nyheter om diverse problem som faktiskt har lösts. Genom att be AI-assistenten att "berätta någonting bra" ska användaren få goda nyheter upplästa och är ett sätt för Google att motverka nyhetströtthet och ge en mer balanserad nyhetsdiet. Detta uppger Techcrunch.

Facebook tar bort 5000 annonsalternaitv
Facebook tar bort tusentals annonsalternativ för att förhindra att fördomar mot religioner, raser och kulturer sprids i diskriminerande annonsriktning.

Annonsörer har tidigare kunnat rikta sina annonser till grupper som de tror är intresserade av exempelvis en viss kultur. Även om legitima annonsörer använder sig av annonsalternativen för att sålla bort överflöda målgrupper, så finns det "dåliga" annonsörer som använder alternativen för att diskriminera. Facebook skriver i ett blogginlägg att man nu inför åtgärder för att förhindra annonsdiskriminering.

"
Medan alternativen har använts på legitima sätt för att nå personer intresserade av en viss produkt eller tjänst, anser vi att det är viktigare att minimera risken för missbruk", skriver man bland annat i blogginlägget.

I snart två år har Facebook arbetat med att förhändra annonssystemet. Pro Publica har tidigare rapporterat om möjligheten att utesluta minoriteter och andra grupper i exempelvis bostadsannonser via annonssystemet. Detta uppger Adage.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.