måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sofia Olsson Olsén blir publisher på Aftonbladet

Publicerad: 6 april 2016, 07:10

Sofia Olsson Olsén.

Foto: Aftonbladet.

Sofia Olsson Olsén blir permanent publisher på Aftonbladet, enligt uppgift till Resumé. Det bekräftades under en intern presentation på tidningen klockan 10.30 på onsdagsförmiddagen.

Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénRaoul GrünthalAftonbladetSchibstedJan Helin

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


När Jan Helin meddelade sin avgång i december, för ett nytt jobb som programdirektör på SVT, klev redaktionschefen Sofia Olsson Olsén in som tillförordnad chefredaktör på tidningen.

När Jan Helin avgick tog samtidigt Schibsteds svenska koncern-vd Raoul Grünthal tillfälligt över rollen som vd för Aftonbladet. Jan Helin hade i egenskap av publisher för Aftonbladet båda rollerna.

Nu tar Sofia Olsson Olsén alltså över spakarna permanent i rollen som publisher och blir liksom Jan Helin var, både vd och och chefredaktör på Aftonbladet. Tjänsten kommer alltså inte att vara delad i en chefredaktörsroll och en vd-roll som under den tillfälliga lösningen.

När Sofia Olsson Olsén presenterades som Aftonbladets nya publisher under onsdagsförmiddagen, sände tidningen live på sajten. Då sa Raoul Grünthal att de även tittat på externa kandidater, men att valet till slut föll på Sofia Olsson Olsén.

– Jag är stolt, rörd och väldigt ödmjuk inför uppgiften. Att leda världens bästa tidning känns i magen, sa Sofia Olsson Olsén till redaktionen.

Hon fortsatte:

– Jag känner mig trygg med er, och med mig. Jag är 50 år fyllda och har jobbat 30 år i branschen. Jag vet mina brister och förtjänster och jag vet att vi kommer fortsätta att göra ett fantastiskt bra jobb. Vi är störst, vi är bäst, men vi kommer aldrig att luta oss tillbaka. Vi ska vara de hungriga hundar vi är. Nu kör vi!

Sofia Olsson Olsén pekades tidigt ut som trolig permanent ersättare för Jan Helin av Resumés källor. Men hon lyftes också fram som en tänkbar kandidat offentligt, bland annat av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

I samband med att Sofia Olsson Olsén utsågs till tf. chefredaktör sa hon så här till Resumé:
– Jag har jobbat på Aftonbladet i nio år i olika chefspositioner. Under hösten har Jan Helin delegerat mycket av sina arbetsuppgifter bland annat till mig. Det är inte ett helt nytt uppdrag för mig, samtidigt är det pirrigt och jättestort. Men jag vet om mina förtjänster och brister.

Sofia Olsson Olsén blir den första kvinnliga publishern, och andra kvinnliga chefredaktören på Aftonbladet sedan dess start år 1830. Mellan åren 1982-1987 var Yrsa Stenius chefredaktör.

Resumé söker Sofia Olsson Olsén för en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev