Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sofia Olsson Olsén – från punkspelningen till #metoo-krisen

Publicerad: 7 mars 2018, 11:14

Foto: Andreas Elgstrand

Efter elva år på Aftonbladet meddelade tidningens publisher Sofia Olsson Olsén att hon nu kommer lämna arbetsplatsen för att röra sig vidare. Resumé sammanfattar hennes 30 år långa journalistkarriär, en karriär som innefattar 25 år som chef.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetArbetarbladetSchibstedJan Helin

När Sofia Olsson Olsén i april 2016 tillträdde som Aftonbladets publisher blev hon tidningens första kvinnliga chefredaktör. Hon inledde sin sejour med att riva av ett brandtal inför kollegorna på Aftonbladets redaktionsgolv och fick stående ovationer.

Olsson Olsén hade tillsammans med sitt punkband DD after deadline även hunnit med att göra stort avtryck på medarbetarna genom en spelning på Aftonbladets sommarfest.

– Många var nog oroliga för hur det skulle gå efter Jan Helin, men där och då fanns det en stark känsla av att det här nog kunde bli jävligt bra, berättade en Aftonbladet-medarbetare som var med på sommarfesten för Resumé.

22 år gammal inledde Sofia Olsson Olsén inledde sin journalistiska bana på Borlänge Tidningar, bara två år senare hade hon jobbat upp sig till en position som nattchef och nöjesredaktör på Arbetarbladet i Gävle. En tidning hon skulle bli kvar på till 1996 då hon tog klivet tillbaka till Dalarna för att bli redaktionschef, först på Dalarnas Tidningar och sedermera Dala-Demokraten.

Innan hon 2007 anslöt till Aftonbladet hade hon även hunnit med en två år lång sejour som chefredaktör på Norra Västerbotten. På Aftonbladet fick hon en rad olika tjänster, bland annat som redaktionschef, HR-chef och chef för Aftonbladet Plus innan hon i april 2016 tillträdde som publisher. Under 25 av sina 30 år i mediebranschen har Sofia Olsson Olsén haft en chefsposition.

I sin roll som publisher har Sofia Olsson Olsén drivit hårt för bygga Aftonbladets tv-satsning och för att få till en platt organisation utan hierarkier.

– Om jag blir påkörd av en buss ska mina närmaste medarbetare kunna ta ett steg upp i organisationen över natten. Det gäller egentligen alla, man ska kunna steppa upp ett steg, berättade hon i Resumés helgintervju från 2016.

Olsson Olsén berättade i samma intervju att hennes största tveksamheter kring att axla publisherrollen gällde det hat, hot och den press som kommer med jobbet. Hon hade tidigare lämnat rollen som chefredaktör på Norra Västerbotten efter att ha blivit hotad till livet. Hoten kom efter att Sofia Olsson Olsén valt att namnpublicera hockeyspelaren Chad Hinz, dåvarande stjärna i Skellefteå AIK, som åkt fast för rattfylla.

– Det blev liksom mitt fel att Skellefteå AIK inte gick upp i elitserien 2005 (De avancerade 2006 reds. anm.) Vi hade granskat AIK och publicerat namn och bild på en spelare som hade fastnat för rattfylla. Det var en väldigt jobbig tid som bidrog till att jag slutade.

När hon nu lämnar Aftonbladet gör hon det efter en period av hård kritik, både intern och extern. Huvuddelen av kritiken handlar om hur hon och tidningen agerade under #metoo-rörelsen då Fredrik Virtanen och ytterligare en medarbetare pekades ut. Publishern valde även att dra tillbaka sitt publiceringsbeslut av det så kallade Dokumentet 2.0, något som väckte ilska och besvikelse bland en del medarbetare.

Att döma av Sofia Olsson Olséns uttalanden i samband med avgången verkar hon inte utesluta en återkomst i branschen.

– Under min rehabiliteringstid har jag kommit fram till att jag vill gå vidare i yrkeslivet. Aftonbladet är en fantastisk arbetsplats med en unik ställning i samhället. Att lämna är därför inte lätt. Men nu mår jag bra igen och har landat i beslutet.

1987: Reporter på Borlänge Tidning
1988-1996: Bland annat nattchef och nöjesredaktör på Arbetarbladet
1996-1997: Redaktionschef på Dalarnas Tidningar
1998-2004: Redaktionschef på Dala-Demokraten
2004-2006: Chefredaktör på Norra Västerbotten
2007-2009: Redaktionschef på Aftonbladet New Media
2009-2011: Administrativ redaktionschef på Aftonbladet
2011-2012: HR-chef på Aftonbladet
2012-2014: Ansvarig för Aftonbladet Online Academy
2014-2015: Chef för Aftonbladet Plus
2015-2016: Redaktionschef på Aftonbladet
2016-2018: Publisher på Aftonbladet

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.