Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sofia Olsson Olsén om beslutet att lämna Aftonbladet

Publicerad: 7 mars 2018, 13:27

Foto: Andreas Elgstrand

Aftonbladets avgående publisher Sofia Olsson Olsén berättar för den egna tidningen att det var en akut stressreaktion som i vintras fick henne att sjukskriva sig.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénRaoul GrünthalAftonbladetLena K SamuelssonSchibsted

Under förmiddagen meddelade Aftonbladet att tidningens publisher Sofia Olsson Olsén skulle komma att lämna tidningen efter en tids sjukskrivning. Hennes ersättare blir Svenska Dagbladets tidigare chefredaktör Lena K Samuelsson.

Nu berättar Sofia Olsson Olsén för den egna tidningen om vad som föranledde hennes  avgång.

– Jag älskar Aftonbladet och efter elva år inom Schibsted är det en arbetsplats som alltid kommer att ha en stor plats i mitt hjärta. Men när jag under de senaste månaderna rannsakat mitt inre har jag samtidigt känt att en viktig pusselbit saknats, nämligen den nödvändiga lusten. Alla som känner mig kan nog intyga att jag hela mitt liv drivits av lust och utan den är jag inte heller rätt person att leda Aftonbladet framåt. Det här är dock inget lättvindigt beslut utan det är något som jag landat i efter många diskussioner med familj, vänner, kollegor och inte minst min chef Raoul Grünthal.

I förmiddags berättade Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal att en av faktorerna till Sofia Olsson Olséns avhopp var att hon inte kände samma lust som tidigare.

Olsson Olsén berättar vidare att det var en akut stressreaktion som i höstas fick henne att sjukskriva sig. Tidningen hade då varit i blåsväder under #metoo-rörelsen. Då som nu medger Sofia Olsson Olsén att de borde agerat snabbare för att få bukt med problemen.

Den avgående publishern passar även på att ge en liten känga till konkurrenten Expressen.

– Det är ingen hemlighet att Aftonbladet och exempelvis Expressen drev olika linjer när det gäller de publicistiska gränsdragningarna under #metoo och jag vill naturligtvis med en dåres envishet hävda att vår linje var den pressetiskt rätta. Men det viktigaste framöver är att vi som journalister på alla nivåer orkar fortsätta diskutera frågan var gränserna ska gå, berättar hon.

På frågan om vad hon ska göra härnäst svarar hon:

– Jag ska göra det som jag alltid uppmanat mina medarbetare, jag ska ta hand om mig. Men för den skull sitter jag inte stilla. Om jag skulle sitta stilla så skulle jag inte ta hand om mig, det vet jag. Det är liksom inte jag.

LÄS MER: Sofia Olsson Olsén - från punkspelningen till #metoo-krisen
LÄS MER: Raoul Grünthal om valet av Lena K Samuelsson

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.