Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sofia Olsson Olsén sjukskriven – Lena Mellin tar över

Publicerad: 4 december 2017, 15:08

Foto: Andreas Elgstrand

Efter den senaste tidens hårda tryck väljer Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén att sjukskriva sig. Under tiden går Lena Mellin in som ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinSofia Olsson OlsénAftonbladet

Enligt uppgifter till Resumé höll Aftonbladet under eftermiddagen ett stormöte där medarbetarna meddelades om att tidningens publisher Sofia Olsson Olsén sjukskriver sig. I hennes ställe kommer den ställföreträdande ansvariga utgivaren Lena Mellin att kliva in.

Under mötet ska Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal ha uttryckt sitt fulla stöd till Sofia Olsson Olsén.

– Jag har fullt förtroende för Sofia Olsson Olsén och hoppas självklart att hennes frånvaro blir så kort som möjlig. Hon är viktig för Aftonbladet och utvecklingen av journalistiken och affären, säger Raoul Grünthal till Aftonbladet.

De senaste veckorna har det stormat ordentligt kring Aftonbladet och tidningens publisher Sofia Olsson Olsén. Tidningen och dess ledning har kritiserats hårt för deras hantering av våldtäktsanklagade Fredrik Virtanen och ytterligare en utpekad medarbetare. Sofia Olsson Olsén har uttryckt självkritik mot hur de agerat publicistiskt gällande Virtanen.

– Vi kunde absolut ha agerat snabbare i frågan, den kritiken tar jag till mig. Men det här visar tydligt mitt uppdrag som å ena sidan publicist och drivkraften i att berätta sanningen och mitt uppdrag som arbetsgivare med personalansvar för en enskild medarbetare och dennes integritet. Jag tror och hoppas att många också har respekt för den hållningen, berättade hon i en intervju med den egna tidningen.

Olsson Olsén fick under förra veckan även ta emot kritik för hur de hanterat publiceringen av det så kallade Dokumentet 2.0. I Dokumentet 2.0 skulle de kvinnliga anställda på tidningen vittna om deras erfarenheter av sexism och trakasserier på Aftonbladet. Till en början presenterades Dokumentet 2.0 som ett medarbetarinitiativ men efter en tid framkom att det hela hade beställts av ledningen. Enligt uppgifter till Resumé ska Sofia Olsson Olsén ha sagt att "Det här gör vi stort på" för att senare revidera sitt beslut. Publiceringen dröjde och så sent som onsdagen den 29 november berättade Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och en av redaktörerna för Dokumentet 2.0, att det skulle komma att publiceras.

Bara en dag senare kom beskedet från Sofia Olsson Olsén att det inte skulle bli någon publicering.

Många kvinnor uttryckte kritik och berättade i interna mejl att de känt sig lurade av ledningen. Flera valde att dra tillbaka sina vittnesmål varpå redaktörerna för Dokumentet 2.0 valde att hoppa av projektet.

"De flesta känner sig lurade av publisher och några känner sig lurade även av oss. I och med detta faller alltihop för vår del, eftersom det är Aftonbladets kvinnor och ingen annan vi fått mandat att representera. Och hur ärligt vi än skulle bearbeta och presentera materialet, kommer det uppfattas som att vi mörkar något på ledningens uppmaning" berättade redaktörerna i mejlet.

PR-konsulten och byrå-vd:n Niclas Lövkvist spekulerade förra veckan om Sofia Olsson Olsén kunde sitta kvar på sin post efter den interna kritiken.

– Om man inte har förtroende från stora delar av redaktionen blir det svårt för Sofia Olsson Olsén att sitta kvar. Kon hon motivera sitt agerande och förklara för sina medarbetare att hon är någon att luta sig vid när det blåser internt och externt? berättade han för Resumé.

Resumé söker Aftonbladets informationsdirektör Fredrik Lindén och Lena Mellin.

Texten uppdateras.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.