Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Som att vara i en torktumlare"

Publicerad: 3 mars 2012, 21:08

Anders Pihlblad.

Foto: TV4.

TV4:s politiske reporter, Anders Pihblad, kom ut med en bok om mediedrev år 2010. Nu slår han till med en ny bok, men inte om mediedrev utan om hur Moderaterna lyckades vända ett katastrofval år 2002 till en jordskredsseger 2006: – Jag rapporterade från Moderaternas valvaka 2002 och det var ingen som ville bli intervjuad, men till sist kom man dragandes med person som satt i justitieutskottet – Fredrik Reinfeldt, säger han.


Den så kallade Schenström-affären slog ned som en bomb i mediesverige år 2007. Anders Pihblad sågs kramandes och pussandes med Moderaternas dåvarande statssekretare Ulrika Schenström på en Stockholms-krog.

Ulrika Schenström avgick och började som seniorkonsult på Hallvarsson & Halvarson, medan Anders Pihlblad bearbetade upplevelserna genom Kognitiv Beteendeterapi, KBT, samt genom att skriva boken Drevet går – om mediernas hetsjakt:

– Det blev som att befinna sig i en torktumlare. Jag fick vända upp och ned på hela mitt professionella liv. På ett år gick jag ned 18 kilo och folk på redaktionen trodde att jag hade fått cancer, säger Anders Pihlblad.
Han uppger att han fick stort stöd av den fd TV4-chefen Jan Scherman. Han tog bland annat in honom för flera samtal:

– Han skickade även brev till personalen där han berättade att jag hade hans fulla stöd. För mig var det jätteviktigt, säger Anders Pihlblad.

Leif GW Persson skriver i sin självbiografi, Gustavs Grabb, om hur han funderade på att ta livet av sig efter att det kommit fram han var källan i Geijer-affären.

– I exempelvis Norge finns en betydligt större medvetenhet om vad drevet kan få för konsekvenser, säger Anders Pihlbad.

Han berättar om en händelse för ett par år sedan då den fd norska ministern Tore Tonne hamnade i en skandal som slutade med att han tog livet av sig:

–Då Cecilia-Stegö Chilò avgick som kulturminister efter att hon inte hade betalt tv-licensen ringde hennes kollegor i Norge för att försäkra sig om att hon inte skulle göra något dumt, säger Anders Pihlblad.

Han drar sig också till minnes en ung minister i Tage Erlanders regering, Sture Henriksson, som blivit så berusad att han ramlade ned i en snödriva och omhändertogs av en konstapel:
– Han vinkade av sin fru och sina barn. Sedan hängde han sig. Det jobbiga är inte löpsedlarna i sig, utan den skam man känner, säger Anders Pihlblad.

Han berättar att han tyckte det var ståndaktigt av den fd S-ledaren Håkan Juholt att åka upp till Folk & Försvar i Sälen för att möta media.

Du bidrog ändå till drevet mot Håkan Juholt?
– Jo, jag såg ju honom stå där och svettas och jag kunde förstå att han valde att avgå. Men man måste gå in i sin yrkesroll, säger Anders Pihblad.

Han får fortfarande mycket förfrågningar om att prata om sin bok och vad som sker när drevet går, men han ger kalla handen till så gott som samtliga.

Men nu är alltså Anders Pihlblad återigen aktuell med en bok – Moderaternas fall och uppgång.

Boken handlar om valkatastrofen 2002 då partiet endast fick 15,2 procent av rösterna och hur man lyckades vända allting till nästa val:

– Jag rapporterade ifrån valvakan 2002 och det var glest på dansgolvet om man säger så, säger Anders Pihlad.

Han har bland annat intervjuat de som skapade de nya moderaterna och Alliansen.

Ett av de avslöjanden han är allra mest stolt över var då han granskade hur moderaterna finansierade sin verksamhet.

Hur hinner du med att skriva böcker?
– Jag tog ut kompledighet och semester, men jag är inte som Jan Guillou som skriver tio sidor per dag och slutar mitt i en mening.  Jag har inte sådan kapacitet, säger Anders Pihlblad.

Han tycker att en av de viktigaste författarerfarenheterna inte är själva skrivandet, utan att stryka text:
– Då jag skev min första bok hade jag detaljerade förklaringar om vem varje person är. Nu vet jag bättre, säger Anders Pihlblad.
Hans första bok har sålt i uppemot 4 000 exemplar, men det kan bli betydligt fler framöver eftersom boken ingår i bokrean. Han har fortfarande ett gott öga till Ulrika Schenström:

– Det är en väldigt bra person. Hon fick betala ett fruktansvärt högt pris, men det går bra för henne på Hallvarsson & Halvarson, säger Anders Pihlblad.

Den nya boken kommer ut i april och den innehåller bland annat dokument från tidiga möten, information om hur partiet finansierades pr-strategier med mera.

Vem var hjärnan bakom de nya Moderaterna?
– Vi kan konstatera att det inte var samma moderater som mötte väljarna år 2006 som 2002. Men det säger en del att det är Anders Borg som står längst fram vid omslaget på boken – inte Fredrik Reinfeldt, säger Anders Pihlblad.

Han berättar också att han presenterar en rad dolda makthavare:
– Anders Borg var den i särklass viktigaste personen bakom Moderaternas omsvängning, men det finns en hel del andra personer som figurerar. Vilka vill jag inte avslöja, säger Anders Pihlblad.

Han påpekar också att boken visar att Moderaterna och Alliansen inte var en självklar framgångsssaga:

– Alliansen är inte så stabil som den har förefallit i media, säger Anders Pihlbad.

Vad har du för politisk färg?
– Du får fråga om det, men du får inget svar, säger Anders Pihlblad.
Men det är inte så att du måste redovisa detta precis som att ekonomijournalister måste redovisa aktieinnehav:

– Du förutsätter att jag har en politisk färg, men jag har fått mail från tittare som kallat mig alltifrån kommunist och sossedräpare till moderatdödare, säger Anders Pihlblad.

Hur ser du på kritiken mot Reinfelt att han inte syns så mycket?
– Jag kan tycka att det är synd att han inte är ute oftare, men det är nog ett personlighetsdrag, säger Anders Pihlblad.

Din bok kommer vid en tid när opinionssiffrorna visar att den nye S-ledaren Stefan Löfven har stark medvind. Hur ser du på tajmingen?
– Den känns bra. Min storebror gick bort nyligen och jag har tillägnat boken hans minne. Det står att han var en stor humorist och att jag tror att han ler i sin himmel då jag tillägnar min bok de nya Moderaterna, säger Anders Pihlblad.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.